Před barákem

Před barákem

Adresa:

Pelhřimov, Masarykovo náměstí 12

Termín: 2.7.2023 17.9.2023
Vstupné:

15 – 30 Kč

2čvc - 17zář celý den

Žánr: výstavyhistorie umění muzeum Pelhřimov


Výstava o veřejném umění Pelhřimova v jistém smyslu navazuje na výstavu o zdejších drobných sakrálních památkách. V druhé polovině 19. století a během 20. století se standardním doplňkem městského prostoru postupně stávají také umělecké objekty světské, zpočátku především memoriální, pamětní povahy. Druhá polovina 20. století je pak dobou skutečného nástupu nového fenoménu umění ve veřejném prostoru. Vedle ideologických a pamětních objektů se stále víc uplatňují díla s čistě výtvarným obsahem. Také v teorii umění je tematizováno „veřejné“ či „demokratické“ umění, umění pro všechny.

V československém umění tato doba spojuje státní podporu umění s pokusem o jeho kontrolu ze strany režimu. Na periferiích oficiální umělecké tvorby je však do jisté míry stále možné si uchovat svobodu a nezávislost uměleckého projevu. V uměleckých dílech ve veřejném prostoru se tyto okolnosti někdy překvapivě setkávají a proplétají. Ani v malém městě Pelhřimově nejsou příběhy veřejného umění jednoduché a jednoznačné.

Výstavu v zámku pánů z Říčan doplní průvodce po uměleckých objektech dostupný online, do nějž bude možné vstoupit z webu muzea i prostřednictvím QR kódů, rozmístěných na příslušných stanovištích. Na nejvýznamnější ukázky veřejného umění přímo v exteriérech upozorní také výkladové panely a tištěná brožurka, která zájemcům poslouží jako průvodce pelhřimovskými ulicemi.

Otevírací doba

VÍCE INFORMACÍ ZDE

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Pelhřimov Akce v obci Pelhřimov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Před barákem

Resort JohankaKamenice nad Lipou (14.8 km)

Resort Svatá KateřinaKaliště (18.2 km)

Zámek ÚsobíZbilidy (22.4 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?