V létě se na hradě Lipnice nad Sázavou chystá významná událost spojená s českou historií a kulturou: přesně po 600 letech se sem jako na místo svého vzniku na dva měsíce vrátí vzácný originál středověkého latinského rukopisu tzv. Lipnické bible. Rukopis se stane hlavním exponátem výstavy Příběh Lipnické bible, která se otevře pro veřejnost v hradních prostorách od 26. června do 30. srpna, zásluhou Národního památkového ústavu a zejména lipnického kastelána Marka Hanzlíka. Tato kulturní památka obrovské hodnoty bude po pěti letech jednání zapůjčena za přísných bezpečnostních opatření z Muzea bible ve Washingtonu, které je dnes jejím majitelem. Vedle této výstavy připravuje pořádající Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého v Okrouhlici vydání rozsáhlé monografie Lipnická bible. Štít víry v neklidných časech pozdního středověku.

Lipnická bible bude vystavena ve druhém patře Thurnovského paláce malebného hradu Lipnice nad Sázavou za přísných technických a bezpečnostních opatření. Do místnosti nesmí dopadat světlo a čidla budou hlídat správnou vlhkost. Vedle samotné knihy se návštěvníci výstavy Příběh Lipnické bible seznámí na informačních panelech se zajímavostmi z její historie i s širšími souvislostmi. Zároveň si kodex budou moci virtuálně prolistovat na dotykovém displeji.

Muzeum bible ve Washingtonu Lipnickou bibli zapůjčí do České republiky bezplatně a uhradí navíc přepravu a pojištění. Na nákladech se bude významně podílet soukromý sponzor z USA, který si nepřeje uvádět svoje jméno. Česká strana zajistí výstavní prostory a jejich zabezpečení.

Po skončení hlavní turistické sezóny bude originál Lipnické bible vystaven od 1. do 15. září 2021 v Zrcadlové síni Klementina v Praze, která je součástí Národní knihovny ČR.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Vysočina Akce v obci Lipnice nad Sázavou

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vzácná Lipnická bible

Zámek ÚsobíZbilidy (12.6 km)

Zámek ČechticePravonín (26.3 km)

Zámek Hostačov (Chateau Hostačov)Golčův Jeníkov (26.7 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?