Betlém ze sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Betlém ze sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Adresa:

Litoměřice, Mírové náměstí 24/16

Termín: 17.12.2021 6.1.2022
Vstupné:

Návštěvníci 19–65 let: 10 Kč, ostatní zdarma

17pro - 6led celý den

Žánr: výstavybetlém vánoce umění Litoměřice


Přijďte se svými blízkými prožít adventní čas a naladit se na vánoční atmosféru. Připravili jsme pro vás jedinečný betlém z našich sbírek, který vám a vašim blízkým připomenou příběh narození Ježíška a věříme, že i vykouzlí úsměv na rtech a zpříjemní sváteční dny.

Betlém ze sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích vytvořila v letech 2005–2006 paní Miloslava Šenfelderová (nar. 1922). Tvoří jej na 50 keramických postaviček lidí, zvířat a dokonce i rostlin. V centru stojí Marie s Josefem a mezi nimi v jesličkách spí malý Ježíšek, kterého dle evangelia zahřívá volek s oslíkem. Tři králové s dary zlatem, kadidlem a myrhou přicházejí k jesličkám podle tradice zprava i zleva. Opodál stojí pasáčci s ovečkami, kterým radostnou novinu o narození Ježíška, stejně jako třem králům, zvěstoval andělem. Další postavy patří již do 20. století, některé mají na očích brýle, znak moderní doby. Skupinu dotváří velbloud a slon, kteří podle autorky obývají biblickou krajinu. Kromě evropských jehličnanů scénu doplňuje několik palem.  

Krásný a propracovaný betlém zasazený do barevných a přírodninami doplněných kulis města Betléma jistě potěší nejen malé, ale i dospělé návštěvníky.

Severočeská galerie výtvarného umění vystavuje tento betlém vůbec poprvé.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Betlém ze sbírek...

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (14.9 km)

Wellness Hotel Zlatá LípaDěčín (28.8 km)

Ubytování DomaTisá (29 km)