Porcelán a sklo - Hotel Praha

Porcelán a sklo - Hotel Praha

Adresa:

Praha 8, Na Poříčí 52

Termín: 10.4.2018 30.6.2018

10dub - 30čer celý den

Žánr: výstavydesign


Další výstava z cyklu PŘEDMĚT SEZÓNY představí ucelený soubor porcelánu a skla, které Muzeum hl. města Prahy získalo z interiérů Hotelu Praha těsně před tím, než byla v lednu 2014 navzdory protestům odborné i laické veřejnosti zahájena jeho demolice.

Stavba Hotelu Praha na pražské Hanspaulce v prostoru bývalé Petschkovy zahrady probíhala v letech 1975-1981 podle návrhu kolektivu architektů Jaroslava Paroubka, Arnošta Navrátila a Radka Sedláčka, pod vedením arch. Radka Černého. Koncepci objektu zásadně ovlivnil svažitý terén, na jehož vrstevnice reagovala hmota stavby jak půdorysně tak i výškovým řešením. Z reprezentačního charakteru luxusního ubytovacího střediska pro potřeby Komunistické strany Československa a československé vlády byla odvozena velkorysost měřítka, progresivní použité materiály a technologie i nadstandardní péče, kterou jednotliví architekti, výtvarníci a designéři věnovali celkové formě i výzdobě interiérů.

Na uměleckořemeslných realizacích se v unikátní materiálové souhře skla, keramiky, kamene a dřeva podílela řada uznávaných výtvarníků 2. poloviny 20. století, mezi jinými Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová, Pavel Hlava, Zbyněk Hřivnáč, Karel Volf, Benjamin Hejlek či Antonín Hepnar. Komplexnost interiérového vybavení dokresloval i kompaktní soubor na zakázku realizovaných užitkových předmětů - nápojové a jídelní soubory ze skla a porcelánu, textilní doplňky, nábytek a další.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 8 Akce v MČ Praha 8

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Porcelán a sklo - Hotel...

Tyn Yard ResidencePraha (1 031 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 346 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 446 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (805 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 292 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 253 m)