Éric Lapierre + Kuba Snopek - Přednáška o architektuře

Éric Lapierre + Kuba Snopek - Přednáška o architektuře

Termín: 6.4.2017
Vstupné:

100,-/80,-

6duben čtvrtek 19:30

Žánr: ostatní akcearchitektura přednášky kruh


Spolek Kruh a Francouzský institut v Praze přivítá architekty Érica Lapierra a Kubu Snopka

Jak se o architektře přemýšlí ve Francii a jak se staví kostely v Polsku? 

„Jiná perspektiva“, takový je souhrnný název sedmi přednášek, které představí zajímavé osobnosti evropské architektury v roce 2017. KRUH v dubnu přivítá francouzského architekta a teoretika Érica Lapierra, jehož přednášku doplní polský urbanista Kuba Snopek. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 6. dubna od 19.30 hodin v Kině 35 ve Francouzském institutu. Cílem je obohacení české scény o pohled významných představitelů světové architektury jak v rovině teoretické, tak praktické.

Francouzský architekt, teoretik, kurátor a spisovatel  Éric Lapierre ve své první pražské přednášce spojí všechny své profese. Ve své práci se věnuje důležitosti navrhování projektu. „Znázorňování projektu v mé práci není pouhou reprezentací. Snažím se skrze ni dostat blíže k projektu a jeho zobrazení. To znamená, že už samotné plány mě zajímají jako grafická díla fungující sama o sobě – musí být stejně vydařené jako kresba. Fyzický model pro mě pak představuje způsob, jak přitáhnout pozornost ke stavbám postaveným běžnými současnými prostředky,“ poodhaluje Lapierre. Éric Lapierre vychází z přesvědčení, že architektura je spíše otázkou času, než věc prostoru. To dokazuje i svým působivým projektem Le Point du Jour – kulturním centrem zaměřeným na fotografii ve francouzském Cherbourg-Octeville. Autor návrhu si uvědomoval důležitost zasazení budovy do prostředí, v němž se bude nacházet, a její splynutí s okolím. Díky zajímavě materiálově řešené fasádě, ve které hraje důležitou roli beton a hliník, se na budově odráží okolní světla, potažmo život čtvrtě. Právě jejím prostřednictvím se kulturní centrum dostává do interakce s nedalekými budovami.

Na přednášku Érica Lapierra naváže polský urbanista Kuba Snopek, který představí projekt Architektura VII. dne, jež se od 17. 3. do 22. 5. vystavuje v Centru současného umění DOX. Jak se v Polsku staví a stavěly kostely jako komunitní a protirežimní fenomén? Polský urbanista Kuba Snopek představí projekt Architektura VII. dne, který dokumentuje neuvěřitelný fenomén poválečné sakrální výstavby v Polsku, kde od roku 1945 vzniklo 3780 kostelů. Většina z těchto staveb vznikla jako komunitní akce v osmdesátých letech díky úsilí farníků a často i bez stavebních povolení. Architektonicky velmi originální až excentrické svatyně se staly symbolem odporu proti komunistickému režimu i síly komunitní spolupráce, dnes nazývané crowdsourcing a crowdfunding. 

Vstup na přednášku je 100 Kč pro dospělé a 80 Kč pro studenty. Vstupenky je možné koupit v předprodeji Kina 35. Přednáška je v angličtině bez tlumočení.  

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Éric Lapierre + Kuba...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (566 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (652 metrů)

Royal Court HotelPraha (966 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (895 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (584 m)