Festival Mezinárodní týdny tance zahájí gala představení mladých talentů v Divadle na Vinohradech

Festival Mezinárodní týdny tance zahájí gala představení mladých talentů v Divadle na Vinohradech

Adresa:

Praha 2, Náměstí Míru 7

Termín: 21.4.2024
Vstupné:

390-590

21duben neděle 19:00

Žánr: divadloumění tanec současné taneční umění taneční festival seminář workshop happening Praha


Blíží se osmatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tanečního umění ve střední Evropě. Velký taneční svátek odstartuje gala představení, které se uskuteční v neděli 21. dubna 2024 od 19 hodin v pražském Divadle na Vinohradech. Dramaturgie slavnostního večera, pořádaného konzervatoří Taneční centrum Praha, je zaměřena především na špičkové mladé české umělce a umělecké projekty domácích i zahraničních konzervatoří a akademií. Na jednom jevišti se tak setkají mladí tanečníci z drážďanské Palucca Hochschule für Tanz, součástí programu bude Bohemia Balet, tedy mladí profesionálové z Taneční konzervatoře hlavního města Prahy a představí se i to nejlepší z Domu tanečního umění Praha: soubory Balet Praha Junior a Pražský komorní balet.

„Chceme divákům ukázat vývoj tanečního divadla prostřednictvím mladých talentů, které teprve začínají svou cestu uměleckým světem. Na gala večeru se tak představí většinou juniorská tělesa složená z čerstvých absolventů, ba dokonce ještě studentů konzervatoří, plných mladistvé energie a entuziasmu,“ uvádí Antonín Schneider, manažer Tanečního centra Praha, k programu slavnostního večera. „Po delší době přijedou do Prahy naši hosté z Palucca Hochschule für Tanz. Tato škola je špičkovou evropskou taneční institucí, která pod vedením vynikajícího kanadského tanečníka a uměleckého manažera Jasona Beecheyho získala v posledních letech zcela novou – moderní tvář eklektického uměleckého vzdělávání. Jejich soubor studentů ve věku kolem dvaceti let je opravdu skvělý, já si vážím naší dlouhodobé reciproční spolupráce a těším se na to, co zatančí na slavnostním gala.“

V rámci bohatého programu festivalu Mezinárodní týdny tance proběhnou do konce dubna také různé semináře a workshopy, happeningy tanečních pedagogů v Domě tanečního umění Praha, kterých se zúčastní juniorská tělesa z USA – Santa Barbara Dance Theater a japonský Dance Izunokuni Youth Ballet, chystá se i velký taneční gala večer v Litvínově (25. dubna) či Den otevřených dveří v Domě tanečního umění Praha, který proběhne symbolicky na Mezinárodní den tance (29. dubna). Vstupenky na zahajovací gala představení jsou v předprodeji na webové stránce Divadla na Vinohradech: https://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/Gala-MTT-2024 Mezinárodní týdny tance jsou nejstarším českým, a zřejmě i středoevropským, festivalem současného tance, který vznikl z tradice pravidelných seminářů a představení Tanečního centra Univerzity Karlovy se zahraničními umělci a pedagogy v první polovině osmdesátých let. Centrum bylo od roku 1972 prvním pedagogickým a uměleckým pracovištěm u nás, kde se systematicky vyučovaly moderní taneční techniky a jazz, které se následně uplatňovaly v umělecké praxi. Získávalo pro tento účel mnoho důležitých kontaktů ve všech významných evropských zemích a USA.

Mezinárodní týdny tance byly vždy jakousi burzou těchto kontaktů a výjimečnou přehlídkou současné taneční tvorby. Cílem festivalu je prezentace a konfrontace výsledků práce v posledních sezonách. Účastníci se vzájemně inspirují, tříbí své názory a navazují pracovní kontakty. Také diváci mohou srovnávat, hodnotit a získat přehled o tom, co se v tanečním oboru děje.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 2 Akce v MČ Praha 2

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Festival Mezinárodní...

Royal Court ApartmentsPraha (514 metrů)

Royal Court HotelPraha (785 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 153 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 142 m)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 144 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 456 m)