Vila Tugendhat ve fotografii Miloše Budíka

Vila Tugendhat ve fotografii Miloše Budíka

Adresa:

Praha 6, Nad Hradním vodojemem 53/13

Termín: 8.2.2024 26.5.2024
Vstupné:

80 Kč

8úno - 26kvě celý den

Žánr: výstavyumění fotografie Praha


Muzeum města Prahy přivítá 8. února 2024 v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov dílo brněnského fotografa Miloše Budíka (1935–2023). Výstava s názvem „Vila Tugendhat ve fotografii Miloše Budíka" přináší do Prahy netradiční pohled do architektonické historie.

Miloš Budík začal fotografovat v šestnácti letech a brzy se stal jedním z nejúspěšnějších fotografů v Československu. Pracoval pro Bohuslava Fuchse, fotografoval krajiny, módu nebo prostředí nemocnic a architektury. Budíkovy snímky jsou typické dynamickým zobrazením prostoru, ve kterých využívá hru s přirozeným světlem a stíny. Díky těmto principům, jako jeden z mála, přiblížil veřejnosti proměnu vily Tugendhat z podoby „tělocvičny" do obnovené kulturní památky a byla to právě fotoreportáž z této vily, který mu přinesla rozsáhlý obdiv veřejnosti.

Paradoxní využití jednoho z nejluxusnějších interiérů evropské moderní architektury zdokumentované Milošem Budíkem lze zpětně považovat jako určité varování před dehonestací památek, ale také jako důkaz o nadčasovosti architektury Vily, která se dokázala s noblesou vyrovnat i s dočasnou funkcí tělocvičného střediska.

Galerie a muzea - Praha 6 Akce v MČ Praha 6

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vila Tugendhat ve...

The Golden Wheel HotelPraha (1 606 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (1 931 metrů)

Vila LannaPraha (2.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (1 619 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (1 636 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (2.5 km)