Expozice připomíná prostor staré tiskárny. Pochopíte v ní vývoj výroby tiskového písma, poznáte hlavní tiskařské techniky i české osobnosti, které významně přispěly k rozvoji tiskařství.

Množství unikátních tiskařských strojů a zařízení, které provázely polygrafii při jejím bezmála 500 let trvajícím vývoji od Gutenbergova vynálezu knihtisku do dneška, můžete na jednom místě najít v unikátní expozici Tiskařství, která představuje výběr nejzajímavějších předmětů ze sbírky polygrafie Národního technického muzea shromážděných za 150 let její existence.

Tiskařství, spojené s výrobou knih, časopisů, novin a tiskovin, má v českém prostředí mimořádné místo. Knižní kultura a tisk byly úzce propojeny s formováním novodobého národního vědomí. Prostřednictvím vystavených strojů a zařízení má návštěvník expozice možnost se seznámit s vývojem hlavních tiskařských technologií a sledovat jejich technický vývoj od vynálezu knihtisku až po současnost. Originální dobové tiskařské a sázecí stroje jsou vystaveny v prostoru svým architektonickým řešením připomínajícím autentickou atmosféru průmyslového prostředí tiskárny. Náležitý prostor je věnován Čechům, Jakubu Husníkovi a Karlu Klíčovi, kteří svými vynálezy významně ovlivnili vývoj polygrafie.

Součástí sbírek je knihtiskový ruční lis z pražské Jezuitské tiskárny z přelomu 17. a 18. století nebo kotoučová rotačka MAN z roku 1876, vyrobená pro Místodržitelskou tiskárnu v Praze. Jedná se o první stroj svého druhu používaný v Čechách a jeden z mála dochovaných v Evropě.

Část expozice je zařízena jako dílna, v níž lze prakticky předvést jednotlivé tiskařské úkony, nebo v ní tvořit grafická díla, kreslit, malovat či vést výukové kurzy.

Otevírací doba a vstupné

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tiskařství - stálá...

Tyn Yard ResidencePraha (972 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (997 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 149 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 101 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 147 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 730 m)