Individual Thought Patterns: Výstava abstraktních děl Juliena van Middendorpa

Individual Thought Patterns: Výstava abstraktních děl Juliena van Middendorpa

Adresa:

Praha 1, Michalská 3

Termín: 15.6.2021 28.6.2021

15čer - 28čer celý den

Žánr: výstavy


Nizozemský malíř Julien van Middendorp žijící na Praze 1 vystavuje svá díla v galerii u Zlatého kohouta v Michalské ulici na Praze 1 do 28. 6. 2021. Jeho díla stojí na dokonale promyšlené kompozici a užití základních barev. Julien van Middendorp je nizozemský abstraktní malíř, který se zaměřuje na velkoformátové olejomalby, v nichž se živly barev propojují do vzájemných vztahů a vytvářejí myšlenky, představy a sdělení.

Barvy jsou, jak známo, různé vlnové délky světla, tedy „pouhé“ stupně kvantity, na van Middendorpových obrazech však nabývají esenciálních charakter – barva, nikoli linie, je primární konstitutivní moment (proměnlivé) struktury světa. Toto je objev, který ještě před začátkem 20. století učinili Cézanne, van Gogh, Monet i další, a který pak pečlivě prozkoumali umělci minulého věku a činí tak další až dodnes. Julien van Middendorp tuto dlouho cestu osvobození barvy od tvaru a obrazu od konkrétního předmětu velmi dobře zná a reflektuje. Dílo ovlivněné hnutím „Cobra“ Dílo Juliena van Middendorpa stojí na dokonale promyšlené kompozici a užití základních barev. To znamená mimo jiné významné zapojení oka diváka, v němž se barvy zpracovávají ve výsledný vjem, emoci (a snad i chování).

Pokud bychom parafrázovali Shakespearova, lze říct, že „obraz malíře je v oku toho, kdo se na něj dívá.“ Pokud jde o téma, Julien se velmi rád a zdatně inspiruje městským životem, jeho pohybem, přeléváním a proměnami. Urbánní vesmír dodává jeho obrazům výraznou organickou dynamiku. Julienův styl je ovlivněn tvorbou světově proslulého uměleckého hnutí „Cobra” (1948–1951), k němuž se hlásili například Karel Appel, Pierre Alechinsky nebo Asger Jorn. Julien pracuje se základními barvami, které využívá jako konstitutivní prvky své výtvarné architektury. Jeho malby odkazují na nizozemské umělecké hnutí „De Stijl“, které v roce 1917 založili takové veličiny jako Piet Mondriaan, Vilmos Huszár nebo Theo van Doesburg.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Individual Thought...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (342 metrů)

The Emblem HotelPraha (350 metrů)

ValentinskaPraha (387 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (251 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (279 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (303 m)