Past lives

Past lives

Adresa:

Praha 1, Lázeňská 4

Termín: 9.10.2019 16.11.2019

9říj - 16lis celý den

Žánr: výstavyfotografieobrazy


Výstava Past Lives v galerii Arcimboldo představí dialog dvou současných umělců zabývajících se transformací starých fotografií, které již ztratily svůj původní smysl a nyní znovu ožívají díky nečekaným zásahům a formálnímu vytržení.

Samotný název výstavy vychází z podstaty použitého materiálu, tedy starých fotografií, zapomenutých vzpomínek a blízkých neznámých, kterým umělci poskytují nové pole působnosti k životu. Neočekávaně vložené prvky a nikdy neproběhlé situace vytváří zcela unikátní vztahy a to jak mezi umělci a jejich uměleckými díly, tak také mezi divákem a figurami právě z těchto obrazů.

David Kolovratník (nar.1978) se ve své práci zajímá mimo jiné o nepoznanou minulost části své rodiny. Zpracovává zděděný foto archiv, jehož fragmenty jsou mu předlohou k obrazům. Postavy, o kterých se však může často jen domnívat, kdo jsou nebo byly, staví do zcela nových, mnohdy nikdy neproběhlých situací a vztahů. S fotografiemi pracuje pouze jako s výtvarným předobrazem, který následně vyabstrahuje, mnohonásobně zvětší a doplní značnými barevnými plochami, čímž postavy naprosto zbaví původního kontextu, který ale ve své podstatě již dávno pozbyl smyslu a porozumění.

Jana Palečková (nar. 1979) se zaměřuje převážně na úpravu starých fotografií, které ale velmi osobitým způsobem přetváří za pomoci olejových barev, přičemž ale zůstává u původních malých formátů. Materiál pro svou tvorbu nachází z velké části ve starožitnictvích a na bleších trzích. Fotografie, které byly kdysi pro někoho důležitou vzpomínkou revitalizuje a dává do nových kontextů a vznikají tak tragikomické, surrealistické a černým humorem naplněné umělecké novotvary, které člověka nutí k bližšímu zkoumání.

Postavy jsou na této výstavě nahlíženy z různých úhlů pohledu a umisťovány do nových kontextů, které v nás mohou vyvolat úsměvné pocity, ale také mírný neklid a mnoho otázek a to jak nad obrazy a figurami samotnými, tak nad našimi vlastními životními příběhy, které mnohdy mohou také působit jako sled absurdních a nepochopených situací a vztahů.

Výstava probíhá v termínu 9.10. - 16.11. 2019, otevírací doba: út - so, 11:00 - 18:00.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Past lives

The Golden Wheel HotelPraha (552 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (740 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (746 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (265 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (601 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (650 m)