Historie a kultura kazašské stepi

Historie a kultura kazašské stepi

Adresa:

Praha 1, Václavské náměstí 68

Termín: 17.9.2019 17.11.2019
Vstupné:

260 Kč, snížené 170 Kč (platí do celé budovy)

17zář - 17lis celý den

Žánr: výstavyumění historie nomádi Kazachstán Asie Praha podzimní výstavy


Výstava Centrálního státního muzea republiky Kazachstán představuje osobitost nomádských kultur Střední Asie od 8. století př. n. l. do počátku 20. století.

První část výstavy, představená archeologickými nálezy ze zlata a bronzu, se věnuje nomádským kmenům, jako byli Sakové, Wusunové, Hunové a Kangujové. Zajímavostí výstavy je mimo jiné paleografická památka – fragmenty hliněných tabulek s kultobskými nápisy, které jsou nejstaršími  známými sogdijskými texty. Tyto nápisy přinášejí dříve neznámé informace. Vědecká a obsahová hodnota tohoto předmětu přesahuje hranice Kazachstánu a má význam pro etnogenezi a politické dějiny nomádů v celé Eurasii.

Další část výstavy prezentuje tradiční kulturu Kazachů. Jejím základem je jurta (kiiz ui, plstěný dům). Jedná se o unikátně architektonicky řešený příbytek ze dřeva a kůže, doplněný plstěnou izolační vrstvou a tradiční výzdobou. Přednosti takového příbytku jsou zejména dostupnost materiálů, jednoduchost a rychlost instalace a demontáže, z čehož vyplývá mobilita domu během sezónní migrace nomádů po pastvinách. Tato kritéria měla pro Kazachy žijícími tradičním způsobem života svou nepřekonatelnou existenční hodnotu.

Na výstavě jsou k vidění také předměty denní potřeby, jako výrobky pro domácnost, koňské postroje, užité a šperkařské umění, ukázky tradičních oděvů, nábytku, nádobí a koberců. Všechny tyto předměty dokládají originalitu nomádské kultury a jsou instalovány v souladu s tradičním prostorovým řešením jurty. Prezentace této nomádské kultury má za cíl ukázat jedinečnost tisícileté adaptační strategie kočovníků, kteří se přizpůsobili nejobtížnějším přírodním podmínkám kazašské středoasijské oblasti.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Historie a kultura...

Royal Court ApartmentsPraha (603 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (918 metrů)

Royal Court HotelPraha (977 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (889 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (851 m)