Reflections on Rubens's Hands: Or How to Master the Studio

Reflections on Rubens's Hands: Or How to Master the Studio

Adresa:

Praha 1, Hradčanské náměstí 15

Termín: 16.8.2018

16srpen čtvrtek 17:00

Žánr: výstavy


16. 8. od 17.00 Rubens měl víc než jeden pár rukou. Jak by jinak bylo možné, aby se v souvislosti s jeho jménem hovořilo o tolika uměleckých dílech? Z přehledu dochovaných obrazů je zřejmé, že většina jeho slavných obrazů existuje ve vícero verzích.

Rubens se nikdy netajil faktem, že mu s obrazy pomáhají žáci zaměstnaní v jeho dílně. Vše naopak nasvědčuje tomu, že se vědomě prezentoval jako umělec, pro něhož je umělecká praxe především intelektuální činností. Však také prohlašoval, že i u sebesložitějšího námětu stačí, když mistr ke konečné podobě obrazu přispěje opatrnými závěrečnými retušemi a úpravami, tudíž se nemusí jednat pouze o výtvor jeho rukou. Jak ale potom rozlišovat mezi prací mistra a díly jeho žáků? Přednáška se bude zabývat otázkou mistrova podílu na konkrétních obrazech ve vztahu k roli, kterou při jejich tvorbě sehráli jeho pomocníci, a pokusí se odpovědět na otázku, která díla připsat mistrovi a která jeho žákům, i jak byla víceméně neviditelná spolupráce mistra a jeho dílny hodnocena v různých obdobích.

Nils Büttner je profesorem dějin umění na Státní umělecké akademii ve Stuttgartu. Zaměřuje se na vizuální kulturu Německa a Nizozemska od patnáctého do sedmnáctého století. Je autorem monografií Hieronyma Bosche, Pietera Bruegela, Rubense, Rembrandta a Vermeera a knih o dějinách krajinomalby a dějinách kresby a grafiky. Svými texty přispěl do mnoha výstavních katalogů a byl kurátorem několika muzejních výstav. Mimoto je členem „Centrum Rubenianum“ a spolueditorem „Corpus Rubenianum Ludwig Burchard“. Přednáška se bude konat v anglickém jazyce. Vstup zdarma Místo: přednáškový sál ve Šternberském paláci

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Reflections on Rubens's...

The Golden Wheel HotelPraha (140 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (868 metrů)

ValentinskaPraha (1 351 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (117 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (168 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 179 m)