Výstava je věnovaná jedinému dílu – nejznámějšímu tisku Josefa Váchala (1884–1969) – Krvavému románu s podtitulem Studie kulturně a literárně historická. Román vydal Váchal vlastním nákladem v sedmnácti číslovaných exemplářích v roce 1924.

Jednotlivé výstavní panely představují dnes slavného grafika, malíře, mystika a spisovatele Josefa Váchala a sbírku jeho „krvavých“ kolportážních románů, stejně jako žánr samotný. Především se ale výstava věnuje knize, kterou Váchal, inspirován tímto druhem literatury, napsal. Kniha se z části tváří jako rádoby odborná studie, většinu obsahu ale zaujímá vlastní autorský román. Do něho vršovický mistr zamíchal nejen literární postavy a prostředí z lidových románů, ale také skutečné osoby a místa ze svého okolí, mj. i Litomyšl. Z knihy Krvavý román se stal především díky jejím dalším vydáním (už jinými vydavateli) fenomén, který měl vliv na řadu dalších událostí. Jednou z nich byla i záchrana Portmonea nebo založení Lázní ducha v Litomyšli.

Prostoru vévodí vitrína s originálním svazkem Krvavého románu od Josefa Váchala. K výstavě je vydán i stručný katalog ve třech jazykových mutacích, v českém, německém a anglickém jazyce.

Český výtvarník, básník a spisovatel.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Litomyšl Akce v obci Litomyšl

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Krvavý román Josefa...

U tří jasanůLuže (18.1 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (30.6 km)

Srub MidlaČenkovice (31.9 km)