S příchodem jara se k nám vrací stěhovaví ptáci a doplňují tak ty stálé, které jsme přes zimu potkávali na našich krmítkách a zasněžených polích. Část z nich zavítala i do muzea, kde na návštěvníky čeká výstava s prostým názvem Ptáci. Ta návštěvníky zavede do pestrého a různorodého světa našich opeřených sousedů.

Těšit se můžete na tři části, jež na sebe volně navazují. Od společnosti Soliton máme vypůjčené panely představující naše nejběžnější ptactvo v jeho skutečné velikosti. Vedle sýkorek, drozdů a straky se přitom setkáte také s puštíkem, poštolkou či rorýsem. Zároveň je tato část doplněna vycpaninami a zajímavostmi ze života a ekologie vystavených druhů. Dozvíte se tak, jakým způsobem si sojka čistí peří, co jsou to vývržky a jak odlišit drozdí hnízdo od kosího. Poslechnout si tu můžete zpěv rehků, králíčků, budníčků či slavíků a připravené hry Vás naučí, čím přikrmovat během mrazu a jaké rozdíly jsou ve vzhledu mláďať a rodičů nebo samců a samic. Navíc si budete moci vyzkoušet, kolik různé druhy váží.

Druhá část ukáže ptáčkařsky nejvýznamnější lokality Svitavska. Uvidíte přitom jak běžného čížka lesního, tak i ubývající racky chechtavé, vzácného poláka kaholku a dnes v této oblasti již vymřelého tetřívka obecného. Velkým zážitkem bude vycpaný orel mořský -  největší davec  České republiky. Své znalosti si zde můžete otestovat v připravených poznávačkách. Mnozí si navíc jistě troufnou na práci s nástroji, jež vyrábí vrány. Zároveň se dozvíte, kterak krutihlav ke svému jménu přišel.  

V poslední místnosti je připravena malá ukázka z evoluce, hnízdění a migrace ptáků. Tady mimo jiné najdete část dinosauřího vejce, detail peří pod mikroskopem, vysílačky určené k sledování táhnoucích opeřenců a ukázku vajec. Představena bude též ornitologie a kroužkování, takže se dočkáte sítě na chytání ptactva či různých dalekohledů. Ti manuálně zruční zcela jistě také dokáží sestavit skutečnou ptačí budku.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Pardubický kraj Akce v obci Svitavy

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ptáci

Zámek LetoviceLetovice (24.6 km)

Wellnesscentrum OhradaLetovice (26.9 km)

Wellness hotel BozeňovMaletín (26.9 km)