Jiří Heinz / Valachy

Jiří Heinz / Valachy

Adresa:

Přerov, Horní náměstí 1

Termín: 10.1.2019 10.2.2019

10led - 10úno celý den

Žánr: výstavyumění malba moderní umění valašsko morava zimní výstavy


Soubor olejomaleb inspirovaný valašskými chalupami a přírodou pod souhrnným názvem Valachy autora Jiřího Heinze zaplní Galerii města Přerova druhý lednový týden. Na své si přijdou zejména milovníci motivů se zimní krajinou, přírodou či typickými valašskými dřevěnicemi.

Dnes sedmdesátiletý autor začal se svou malířskou dráhou teprve před deseti lety, k výtvarnu však inklinoval už od mala. „V pěti letech mi můj tatínek, jinak vtipný malíř - karikaturista, daroval legendární knížečku Dvě stě prací pro dovedné ruce. Ta mě po celý život inspirovala a motivovala ke všem rukodělným činnostem a později i k výtvarnu,“ vzpomíná Jiří Heinz, Přerovanům známý spíše jako majitel místního autosalonu a přilehlé restaurace. Už na devítiletce se nejednou blýsknul skvělým výkresem či trojrozměrnými objekty z polystyrenu a překližky. Po mnoha desetiletích jej pak k  šedesátinám blízcí obdarovali sadou profesionálních barev a ještě téhož roku pak od své dcery pod stromečkem objevil malířský stojan. „A bylo rozhodnuto!“ raduje se při vzpomínce Heinz.

„Autor nejenže vládne štětcem s lehkostí a patrnou láskou k tématu, ale svými náměty i zpracováním se může směle řadit k  moravským krajinářům zvučných jmen,“ nastínila kurátorka výstavy Lada Galová. Zcela charakteristickým a sjednocujícím prvkem Heinzových obrazů je pak podle jejích slov specifické rámování do původních dřevěných lišt. „Olejomalbám to vdechuje jedinečný punc staré valašské zimy, až se skrze plátno divák přenese v čase a prostoru,“ dodala Galová.

Výstava Valachy začíná ve čtvrtek 10. ledna v 17 hodin, potrvá přesně do 10. února.  Zahájena bude společně s expozicí retro předmětů mladého přerovského sběratele Patrika Horkého.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Přerov Akce v obci Přerov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Heinz / Valachy

Theatre HotelOlomouc (19.1 km)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (21 km)

Restaurace ARIGONEOlomouc (21 km)