Staré Znojmo na skleněných deskách

Staré Znojmo na skleněných deskách

Adresa:

Znojmo, Masarykovo náměstí 11

Termín: 2.7.2019 6.10.2019

2čvc - 6říj celý den

Žánr: výstavyumění sklo design výtvarné umění historie znojmo morava letní výstavy


Výstava vychází ze skleněných deskových negativů, které byly spolu se skleněnými diapozitivy kompletně digitalizovány v letech 2014/2016. Kolekce skleněných desek se tak poprvé může ve větším měřítku představit veřejnosti prostřednictvím této první samostatné výstavy. Na výstavě jsou prezentovány záběry na Znojmo a jeho části z konce 19. a počátku 20. století.

Fond skleněných deskových negativů a diapozitivů tvoří menší, ale významnou část fotoarchívu sbírky Jihomoravského muzea ve Znojmě. Snímky pochází z konce 19. století a první poloviny 20. století a zachycují v největší míře město Znojmo a jeho okolí, kde jsou zastoupeny převážně přilehlé vesnice a městečka, podstatnou část tvoří fotografie starého Bítova a Bítovska. V menší míře potom nabízí záběry z míst mimo region a nezanedbatelné jsou i snímky z Rakouska. Celý soubor skleněných deskových negativů a diapozitivů v současné době zahrnuje celkem 2828 inventárních čísel.

V letech 2014/2016 proběhla kompletní digitalizace skleněných deskových negativů a skleněných diapozitivů ze sbírky Jihomoravského muzea ve Znojmě, včetně významného souboru 310 kusů skleněných deskových negativů z Weidenthalerovy sbírky. Tato digitalizace velmi vzácné části fotoarchívu byla ve třech etapách zadána externí firmě. Nebyla realizovatelná v rámci muzea, protože chybělo potřebné technické vybavení.

Díky digitalizaci může být zpřístupněna veřejnosti tato část fondu, která doposud byla k nahlédnutí jen ve výjimečných případech pro badatele, neboť se jedná o extrémně choulostivý materiál a panuje oprávněná obava z nenávratného poškození při  manipulaci s originály. Soubor konečně může být náležitě využíván badatelsky a prezentován veřejnosti prostřednictvím výstav nebo publikací.

Protože ve sbírce Jihomoravského muzea ve Znojmě není na skleněných deskách zachyceno pouze město Znojmo, výstava nabídne také několik snímků z okolí, bližšího i vzdálenějšího. Hlavním jádrem výstavy ovšem zůstávají fotografie města Znojma a jeho přibližně sto let staré podoby. Návštěvník si může prohlédnout trhy na Dolním náměstí (dnes Masarykově) na počátku 20. století, městské divadlo krátce před kolaudací v roce 1900, dolní předměstí Znojma od železničního viaduktu z období okolo roku 1910 či Swobodovy domy na jižní straně dnešního náměstí Republiky krátce po dokončení v roce 1909. Zajímavostí je snímek ústředí továrny na lihoviny, likéry a octový líh Adolfa Spitzera, dnes parcela městských lázní, z roku 1890. Z blízkého okolí tehdejšího Znojma je prezentován např. pohled na křížovou cestu na Hradiště z poslední třetiny 19. století nebo kasárna v klášteře v Louce pohledem od Sedlešovic z roku 1900, z okolí vzdálenějšího třeba hráz Zámeckého rybníka s vodopádem v Kravsku v roce 1938 či rodný dům sv. K. M. Hofbauera v Tasovicích, zbouraný roku 1932.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Staré Znojmo na...

Rezidence ZvonZnojmo (364 metrů)

Ubytování GMZnojmo (2.7 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?