Oslavy výročí vzniku republiky - Znojmo

Oslavy výročí vzniku republiky - Znojmo

Adresa:

Znojmo

Termín: 27.10.2018 28.10.2018

27říj - 28říj celý den

Žánr: ostatní akceslavnosti historie koncerty


100 let republiky ve Znojmě: slavnostní otevření Jubilejního parku a výsadba Lípy republiky
Významné výročí vzniku republiky si ve Znojmě připomenou příští víkend hned v rámci několika akcí. Nejvýznamnější z nich je slavnostní otevření revitalizované části Jubilejního parku a výsadba Lípy republiky. Tyto dvě akce doplní ještě divadelní představení a koncert. Další akce k výročí republiky jsou pak většinou v režii jednotlivých škol.
Slavnostní otevření revitalizované části Jubilejního parku ve Znojmě se koná v neděli 28. října 2018 v 9:00 hodin u příležitosti oslav 100 let republiky. Na místě samém proběhne i odhalení busty Tomáše Garrigua Masaryka. Jubilejní park ve Znojmě, jeden z nejlépe zachovaných a současně nejvýznamnějších menších objektů zahradní architektury, byl založen k 10. jubileu vzniku republiky. Cílem nynější pečlivé památkové obnovy je navrácení jeho historické podoby tak, jak ji v roce 1928 navrhl významný zahradní architekt první republiky Josef Kumpán.

Město Znojmo si také zasadí vlastní lípu. Starosta Jan Grois vysadí Lípu republiky v neděli 28. října v 12:00 v Dolním parku. Tato lípa se tak zařadí mezi ostatní slavnostně vysazené lípy, které se ve Znojmě vysadili v rámci krajské akce 100 lip – 100 oslav.

Významnému jubileu jsou věnované i dvě víkendové kulturní akce. U příležitosti oslav 100 let republiky pořádá Městské divadlo Znojmo mimořádný večer Pražského komorního baletu věnovaný profesoru Pavlu Šmokovi. Baletní představení pod názvem Fenomém Šmok se uskuteční v sobotu 27. října od 18:00 hodin. Uvedeny budou jeho choreografie Musica slovaca (na hudbu Ilji Zeljenky), dále choreografie Po zarostlém chodníčku (s hudbou Leoše Janáčka) a choreografii Holoubek (s hudbou Antonína Dvořáka), vše v novém nastudování. Vstupenky na tento ojedinělý baletní večer je možné koupit na www.vstupenkyznojmo.cz nebo v Turistickém informačním centru na Obrokové ulici.

V neděli od 17:30 hodin se uskuteční Slavnostní koncert k 100. výročí vzniku Československé republiky, a to v Císařském sále znojemského hradu. Jedná se o kulturní akci, kde vystoupí dva pěvecké sbory – znojemské Pěvecké sdružení Vítězslava Nováka a Smíšený pěvecký sbor Karla Němečka z Moravského Krumlova. V programu zazní skladby předních českých i světových autorů a úpravy lidových písní. Koncert se uskuteční pod záštitou města Znojma a ve spolupráci s Jihomoravským muzeem. Vstupné: 80 Kč, předprodej v TIC na Obrokové a na místě koncertu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Znojmo Akce v obci Znojmo

Podobné akce

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?