Marie Filippovová: Pointy

Adresa:

Praha 6, Bělohorská 1421/92

Termín: 17.1.2017 26.1.2017
Vstupné:

zdarma

17led - 26led celý den

Žánr: výstavy


Začátkem roku 2017 uvede mladá Galerie Nativ programově neobvyklou výstavu. Studenti Arts managementu Vysoké školy ekonomické v Praze připravili výstavu děl kreslířky a grafičky Marie Filippovové, která shrnuje tvorbu právě uplynulého roku této autorky.

Díla tvoří „nekonečné“ opakovaní bodů nebo skvrn, kdy motivy pokrývají celou plochu listu od okraje k okraji a tvoří dojem, že jednotlivé listy jsou pouze výsečí nekonečně rozsáhlého celku. Přesto Marie Filippovová ke každému z těchto mnohočetných motivů přistupuje jako k jedinečnému individuu, nic neopakuje mechanicky a zdánlivá monotónnost budí dojem organické až téměř životné struktury. Ve své tvorbě Marie Filippovová, absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, vždy vychází z určitého tématu.

V předchozí tvorbě znázorňuje každý bod jednoho zmizelého žida. Výstava Pointy však dává bodům pozitivní význam – bod jako vykřičník existence, základní prvek, banálnost. Každý bod Marie Filippovové je jiný, stejně jako každá lidská bytost je jiná. Marie Filippovová své náměty zpracovává v cyklech a opakovaně je používá, vždy však v jiném kontextu. Svá díla autorka systematicky vystavuje obvykle v rámci drobnějších výstav aktuální tvorby a Pointy nejsou výjimkou.

„Pro spolupráci se studenty Arts Managementu na VŠE jsme se rozhodli, abychom jim umožnili vyzkoušet si přípravu reálného výstavního projektu včetně kurátorského výběru. Těšíme se na nový a inovativní pohled studentů,“ říká Kristýna Řeháčková, zakladatelka Galerie Nativ. Studenti vytvořili pro výstavu katalog, který bude ke stažení ve formátu PDF na webových stránkách galerie. Autorka osobně výstavu zakončí 25. ledna 2017 komentovanou prohlídkou.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Marie Filippovová:...

Restaurant a hotel NebozízekPraha (2.1 km)

The Golden Wheel HotelPraha (2.2 km)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (3.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (2.2 km)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (2.3 km)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (2.7 km)