"Pojď, milý můj..." ilustrace k Písni písní

Adresa:

Praha 1, U staré školy 3

Termín: 6.10.2016 12.3.2017
Vstupné:

40Kč

6říj - 12bře celý den

Žánr: výstavymoderní


Výstava představí poezii textu Písně písní, jak je zachycena v ilustracích ke knižním vydáním a rukopisům ve fondech ŽMP a PNP. Úvodní část expozice nastíní historický vývoj textu Písně písní a liturgické využití z pohledu judaismu. Veřejnost získá základní přehled o tom, kde se text vzal, k čemu slouží, kde se s ním mohou setkat a jaké významné české překlady vznikly.

Exkurz obohatí ukázky starých tisků, jakož i rukopisů, které v muzejním fondu máme, a nejsou běžně ke zhlédnutí. Stěžejní část se zaměří na novodobé ilustrace k vydání Písně písní z fondů ŽMP a PNP (20. stol.), doplněné menším souborem malířských děl z NGP, GHMP a MG, zejména z díla A. Procházky, který se tématu dlouhodobě věnoval.

K vidění budou i díla významných umělců, kteří se látkou inspirovali a to především v minulém století. Zřetelná by měla být odlišnost židovského a nežidovského pojetí, ale také šíře inspirace, kterou tato kniha poskytla českým a židovským umělcům.

Výstava naváže na řadu výstav věnovaných výtvarnému umění a na výstavy věnované knižní sbírce ŽMP („Naděje“ – 2007 a „Vypravuj“ – 2010). Návštěvníci uvidí tisky, které nejsou součástí stálých expozic a nejsou běžně představovány v rámci výstavních projektů muzea. Po Hagadách muzeum zaměří pozornost veřejnosti na další liturgický text, který převážně v moderní době hojně inspiruje ke vzniku zajímavých výtvarných děl.

Díky spolupráci s PNP ŽMP představí ojedinělý soubor z pozůstalosti J. Portmana, který nechal zhotovit ve 30. – 40. letech hned několik rukopisných vydání Písně písní a se kterým by se jinak návštěvník našeho muzea běžně neseznámil.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce "Pojď, milý můj..."...

Tyn Yard ResidencePraha (345 metrů)

The Emblem HotelPraha (374 metrů)

ValentinskaPraha (461 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (391 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (416 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (967 m)