Duchovní tradice Velehradu

Duchovní tradice Velehradu

Termín: 22.3.2017
Vstupné:

vstup volný

22březen středa 16:00

Žánr: ostatní akcepřednáškyhistorie


Dějiny Velehradu jako poutního místa od poloviny 19. století do meziválečného období 20. století.

Přednáší Blanka Rašticová ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci přednášky bude objasněno, proč nelze ztotožňovat Velehrad s velkomoravským Veligradem, v této souvislosti bude soustředěna pozornost na rajhradského benediktina Bedu Dudíka, který v prvním svazku svých dějin Moravy jako vůbec první zpochybnil ztotožňování obou míst, a jeho polemiku s Vincencem Brandlem (tzv. velehradská otázka).

Budeme obeznámeni se stavem velehradského kláštera a baziliky v polovině 19. století a snahami o jejich povznesení, které se pojily s blížícími se oslavami milénia příchodu sv. Cyrila a Metoděje - počátek poutní tradice na Velehradě. V této souvislosti budou připomenuty některé významné osobnosti, jež se významně zasloužily o obnovu areálu, jako např. olomoucký arcibiskup Bedřich Fürstenberk či pozdější arcibiskup (v té době mladý bohoslovec) Antonín C. Stojan.

Budeme seznámeni s duchovním rozvojem Velehradu po roce 1890, kdy na Velehrad přišli jezuité a postupně se jim podařilo vytvořit z něj centrum dialogu mezi východním a západním křesťanstvím. V této souvislosti budou zmíněny unionistické sjezdy, vytvoření Apoštolátu sv. Cyrila a Metoděje a vznik Akademie Velehradské, vybudování jezuitského gymnázia a posilování cyrilometodějského kultu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra v Brně Akce v obci Rajhrad

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Duchovní tradice...

Wine Wellness Hotel AmandeHustopeče (18.6 km)

Vinný sklep a penzion HerbenkaHustopeče (19.1 km)

Ubytování U VojtěškyPasohlávky (21.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...