Juditina věž, Praha 1

Juditina věž

Praha 1, Mostecká 1

1
Není tu akce, kterou Juditina věž pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)schola
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Nižší z obou Malostranských mosteckých věží se nazývá také Juditina věž, protože byla součástí Juditina mostu, předchůdce dnešního Karlova mostu. Byla zbudována z kvádříkového zdiva v románském slohu v druhé polovině dvanáctého století. Ve třináctém století zde byla brána a druhá, menší severní věž, nahrazené v souvislosti s budováním nového Karlova mostu dnešními gotickými stavbami.

Po roce 1591 byla věž renesančně upravena: cimbuří nahrazeno renesančními štíty, fasáda vyzdobena sgrafitovým kvádrováním se zajímavým symbolem Bafometa a byla nově proražena okna. Na konci 19. století byl na fasádě objeven zazděný výklenek s románským monumentálním reliéfem, již v té době skrytý v interiéru 1. patra přiléhajícího domku bývalé celnice.

Představuje klečícího mladíka, který něco přebírá nebo předává druhé, trůnící postavě. Totožnost postav a smysl výjevu není vyjasněný, jedná se však o jedno z vrcholných děl českého románského sochařství s vlivy francouzské monumentální plastiky. Dnes zde sídlí sdružení Klub za starou Prahu.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Juditina věž na fotkách...

Juditina věž, Praha 1

Juditina věž, Praha 1

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Juditina věž: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Café Savoy Praha 5 (689 m)
Café Louvre Praha 1 (1 020 m)

Je libo tematický výlet po okolí?

Aktuální předpověď počasí v Praze?