Zámek Myslibořice

Myslibořice, 1

Není tu akce, kterou Zámek Myslibořice pořádá? Přidej ji

Zámek v  Myslibořicích je postaven na místě tvrze ze 12. století. Barokní podoba zámecké budovy je datována do první třetiny 18. Jedná se o třípodlažní budovu ve tvaru „U", v barokním stylu s architektonicky bohatě členěnou fasádou a mansardovou střechou s unikátním spřaženým krovem. Přestavbu renesančního zámku vedl rakouský architekt Jakub Prandbauer, který se mimo jiné podílel i na úpravách zámku v nedalekých Jaroměřicích nad Rokytnou nebo světoznámého rakouského kláštera v Melku.

Po řadě šlechtických rodů se novým majitelem v roce 1926 stává Českobratrská církev evangelická, která zde provozuje sociální služby. Za druhé světové války je budova zcela zdevastována. Obrozením prochází v období let 1949 – 1956. Z hlediska památkové péče však pokus o záchranu nebyl odborně veden. Skutečná záchrana zámku započala od počátku 90. let, kdy staronovým vlastníkem se opět stává Diakonie ČCE. Zámek, po navrácení zpět do správy církve, byl značně zanedbaný, proto bylo nutné zahájit radikální opravy.

Počátkem 90. let bylo odvlhčeno přízemí vybudováním větracích kanálů podél všech dvorních částí budovy. Postupně byla opravena celá fasáda budovy, v letech 2008 – 2014 probíhala rekonstrukce krovu a výměna střešní krytiny. Od roku 2010 probíhá postupně výměna otvorových výplní za kvalitní repliky výplní původních. Celkový stav památky se podstatně zlepšil. Z důvodu havarijního stavu jsme museli v roce 2018 vyměnit veškeré vnitřní rozvody vody a odpadů. Údržba celého zámku s přilehlým parkem probíhá postupně dle našich finančních možností a získaných prostředků.

Současný stav zámku, jako památkově chráněného objektu není však stále ideální.

Vlastník Diakonie ČCE, poskytuje sociální služby 150 klientům, především seniorům. Zámek tak má velký význam i v sociální oblasti, kdy zde nacházejí svůj domov především senioři a zdravotně postižení spoluobčané.

Zámek Myslibořice s přilehlým parkem je významnou regionální nemovitou kulturní památkou. Celý areál je celoročně volně přístupný veřejnosti a velmi hojně navštěvovaný. Obnova zámku je dlouhodobým projektem, který se realizuje již od roku 1991 a jeho hlavním cílem je záchrana a následný rozvoj této památky, s cílem zachovat a předat budoucím generacím tuto památku jako součást kulturního dědictví.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Myslibořice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!