Starý zámek, Kostelec nad Orlicí

Starý zámek

Kostelec nad Orlicí, Tyršova 2

Není tu akce, kterou Starý zámek pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.kostelecno.cz

Starý zámek, který stojí ve středu města Kostelec nad Orlicí, je památkou vrcholného baroka a je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Jeho historie sahá až do doby před rokem 1620, o čemž svědčí dochované sklepní prostory. Po zničujícím požáru v roce 1668 prošel zámek rozsáhlou barokní přestavbou, kterou vedl „zárubovský architekt“, a další významnou úpravu získal v roce 1770 od stavitele Františka Kermera.

Starý zámek je dvoupatrová budova se dvěma křídly, původně plánovaná jako trojkřídlá. Vnější omítka nese oranžovo-okrovou barvu, a interiér zdobí segmentové záklenky a šikmé špalety. Zajímavostí jsou sklepy s lomovým kamenným zaklenutím a dvouramenné schodiště obložené šedým mramorem, které podtrhuje noblesu objektu.

V 19. století, přesněji ve 30. letech, byl Starý zámek adaptován na panský dům s úřadovnami a byty pro panské úředníky. Po konfiskaci v roce 1945 zámek sloužil jako ředitelství Státního statku, a od roku 1997 je opět v držení rodu Kinských, kteří se snaží objekt renovovat a udržovat. Nedávná sanace vlhkosti zdí je jedním z kroků k obnově tohoto historického skvostu.

Zámek je obklopen zelení a v těsné blízkosti nákupního centra, což přispívá k jeho přístupnosti a využití pro veřejnost. Před zámkem je umístěn znak Kinských, což zdůrazňuje jeho aristokratický původ a historický význam. Nedaleko zámku byly v 70. letech 20. století zbourány budovy bývalého hospodářského dvora, což změnilo jeho bezprostřední okolí.

Foto: Stanislav Dusík, CC BY-SA 4.0

 


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Starý zámek: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!