Portál bývalého zámečku Dvoreček, Kostelec nad Orlicí

Portál bývalého zámečku Dvoreček

Kostelec nad Orlicí, Tylova 268

Není tu akce, kterou Portál bývalého zámečku Dvoreček pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Portál, původně součást patrového šlechtického sídla z roku 1610 zvaného Malý dvorec, představuje významný fragment pozdně renesanční architektury. Po demolici zámečku v roce 1894 byl portál zachráněn a včleněn do fasády novorenesančního domu, postaveného na místě původního objektu. Dnes je tento architektonický prvek osazen v západní stěně domu, stojícího severně od městského náměstí.

Detaily portálu, jako jsou profilované stojky s římsovými hlavicemi a půlkruhový záklenek, doplňují reliéfy erbů a nápisové tabulky, které jsou bohužel dnes již prázdné. Nad obloukem se nachází plochý vlys a výrazná římsa, což dodává celému prvku monumentální vzhled.

Historie tohoto portálu je svědkem řady změn, které objekt prošel, a přestože původní okenní ostění zaniklo, portál zůstává významným dokladem kamenického umění a historického vývoje regionu. V současné době je tento renesanční portál nejen estetickým, ale i historickým připomínkáním bohaté minulosti místa, které dnes slouží jako okrasný prvek novodobé budovy.

Foto: Sovicka169, CC BY-SA 4.0

 


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Portál bývalého zámečku Dvoreček: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!