Nejnovější články » Hudební novinky

KulTýden od 9. do 15. srpna: Mafia na Špilberku, němé tváře v němém filmu i autentická vína

9.8.2021,

Dokument o farmě bez jediného slova, legendární videohra v koncertním provedení nebo trojice alternativních pražských divadel na jednom jevišti. Nejen o nich v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Dovedete si představit černobílý dokument o hospodářských zvířatech, který neobsahuje jediný lidský dialog ani titulky? Ruský experimentátor Viktor Kossakovsky se koncept odvážil zrealizovat ve snímku Gunda, který je apelem na lepší zacházení s miliardami vepřů, krav či drůbeže.

Hity i novinky repertoárů scén A Studio Rubín, Divadlo LETÍ a Venuše ve Švehlovce na prknech karlínských kasáren nabídne nový festival Rubín LETÍ na Venuši. Podrobnosti přináší umělecká šéfka Rubínu Dagmar Radová. Více o uváděné inscenaci Jenom matky vědí, o čem ten život je, si poslechněte v rozhovoru s režisérkou Barbarou Herz ze série Proudcast Informuji.cz.

Koncert melodií ze světoznámé české hry Mafia nabídne Mezinárodní hudební festival Špilberk. Tipy na další highlighty programu si poslechněte v podcastu níže.

Co vzniká mimo kruh? Otázce se věnuje šestice autorů zapojených do letošního Mezinárodního sympozia keramiky v Bechyni. Výsledky jejich soustředění společně s novou expozicí porcelánu a keramiky ze sbírek Alšovy jihočeské galerie přibližují kurátorky Kristýna Péčová a Tereza Svobodová.

Máte nápad na knižní projekt, ale scházejí vám finanční prostředky? Vydání vlastní publikace čeká na vítěze soutěže Book In Progress, která přihlášky uzavírá koncem října. Detaily poodhaluje produkční Martin Göbl.

Celý den degustovat autentická neboli přírodní vína, při jejichž výrobě se minimalizuje používání chemie, budete mít příležitost na festivalu Praha pije víno, o kterém jsme si popovídali s ředitelem Novoměstské radnice Praha Albertem Kubištou.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: archiv Filharmonie Brno