Nejnovější články » Zajímavosti

Fantasy román Zaslíbená, koncert skupiny Chinaski a Ewy Farne a znovuotevření vesmírné výstavy. Nabízíme kulturní tipy na týden od 11. do 17. května

12.5.2020,

V týdnu od pondělí 11. května si můžete přečíst knižní novinku bestsellerové autorky Zaslíbená, poslechnout si živé plnohodnotné koncerty kapely Chinaski a Ewy Farne a navštívit opět otevřené instituce například při projekci Vysoké dívky nebo prohlídce vesmírné výstavy. Podívejte se na naše týdenní tipy na kulturní aktivity (nejen) z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Bordertown a Magic for Humans: třetí série obou seriálů nově na Netflixu

V nadcházejícím týdnu vypustí pokračování hned dvou úspěšných seriálů. Prvním z nich je finský seriál Sorjonen (Bordertown). Krimi série bude rozšířena o třetí sérii o deseti epizodách hned v pondělí 11. května. A až tuto sérii dokoukáte, můžete navázat na třetí sérii komediálního seriálu Kouzla pro všechny (Magix for Humans), která vyjde v pátek 15. května. V jednotlivých epizodách předvádí Justin Willman kolemjdoucím složité kouzelnické triky i svůj osobitý smysl pro humor. Nepropásněte třetí série slibných seriálů.

Zaslíbená: první díl nové série od autorky Selekce

Po úspěšné knižní sérii Selekce přichází americká spisovatelka Kiera Cass s prvním dílem nové série Zaslíbená. Hlavní hrdinkou romantické fantasy young adult románu je lady Hollis Briteová. Hollis nemohla být šťastnější – král Jameson jí veřejně vyzná lásku, ze všech šlechtických dcer si získala jeho srdce právě ona. Brzo však shledává, že život královny není tak idylický, jak si jej vysnila. Když pak pozná neurozeného cizince, který nahlédne přímo do jejího srdce, pochopí, že ve skutečnosti její šťastný konec vypadá úplně jinak. Fantasy pro teenagery, do které se s lehkostí začtou i dospělí, vychází v pondělí 11. května

Chinaski a Ewa Farna: plnohodnotné online koncerty v karanténě

Legendární česká kapela Chinaski a slezská zpěvačka Ewa Farna odehrají plnohodnotné koncerty v rámci akce Víkend pro seniory s podtitulem Tahle země je i pro starý. Během víkendového vysílání, které proběhne v rámci série #kulturažije na internetové televizi Mall.tv, vystoupí v sobotu 16. května Ewa Farna a v neděli 17. května skupina Chinaski

„Senioři kvůli pandemii více než kdokoliv jiný strádají v izolaci. Opatřeními, která chrání jejich životy, jsme je zároveň vystavili i obrovskému stresu a strachu z odloučení. A co víc, seniorů se opatření a rizika budou týkat mnohem déle než zbytku populace,“ vysvětluje ředitel vydavatelství BrainZone Ladislav Vajdička. Oba koncerty začínají ve 20 hodin. Vystoupení budou rovněž živě k poslechu na rádiu Frekvence 1.

Vysoká dívka: kultovní kino Pilotů

Hned v pondělí 11. května 2020 oslaví kultovní kino Pilotů své znovuotevření promítáním předpremiéry snímku Vysoká dívka, který se do kin dostane až 21. květnaRuský film režiséra Kantěmira Balagova diváky přivádí do Leningradu roku 1945. Obléhání města trvalo neuvěřitelných 900 dní, Leningrad i jeho obyvatelé jsou zničeni válkou. Mezi zoufalými obyvateli dochází k vraždám, rabovaní i kanibalismu. Uprostřed tohoto nelidského šílenství se dvě mladé ženy snaží najít způsob, jak znovu začít žít svůj život mezi ruinami zničeného města. Promítání začíná v 19.30 hodin.

Výstava Cosmos Discovery: znovuotevření vesmírné výstavy

K pondělí 11. května se váže i znovuotevření Cosmos Discoverynejvětší putovní výstavy o kosmonautice světa, po nucené přestávce zapříčiněné opatřením vlády ČR v rámci pandemické krize. Výstava vznikla ve spolupráci s NASA a zábavně naučnou formou provede návštěvníky historií prvních letů až k současným a budoucím misím. Zprostředkovává opravdové prožitky kosmonautů a novinkou jsou navíc večerní prohlídky s dárkem a nová aplikace, která interaktivní způsobem zpestří celou expozici. 

„Na návštěvníky čeká výstava v plném rozsahu tak, jak tomu bylo před nucenou přestávkou. Investovali jsme velké finanční prostředky do zajištění hygienických prostředků, které ochrání návštěvníky i náš team,“ sdělila za výstavu Květa Havelková. Navštivte prostory Křižíkových pavilonu Výstaviště Holešovice.

Americké jaro: online teď, živě na podzim

Jubilejní 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Americké jaro se vzhledem ke koronavirové pandemii uskuteční v nových podzimních termínech. V původním jarních datech však proběhne festival on-line formou. Diváci se mohou konkrétně těšit na sólové koncerty Kennyho Wernera, Dana Tepfera a Aarona Parkse. Virtuální festival bude zahájen 11. května 2020 od 17.00 v rámci série #kulturažije internetové televize Mall.tv, kde představí amerického skladatele a klavíristu Kennyho Wernera.

Další online program bude následovat ve čtvrtek 14. května od 17 hodin na stejné platformě a zakončí to program plánovaný na úterý 19. května, který na Mall.tv představí sólového pianistu Aarona Parkse. „Pokud to situace dovolí, vystoupí již naživo 15. listopadu v DOX+ Dan Tepfer a 22. listopadu v La Fabrice Chandrika Tandon s Kennym Wernerem. Proběhne také plánovaný workshop Kennyho Wernera ke knize Effortless Mastery,“ představuje podzimní program ředitelka festivalu Zdenka Součková. Podzimní termíny budou upřesněny.

Zlatý voči 2020: čtvrteční online festival

Filmový festival studentů katedry filmových studií FF UK se rozhodli svůj každoroční event přesunout do online prostoru. Online speciál Mezinárodního filmového festivalu studentů teorie audiovize Zlatý voči se uskuteční ve čtvrtek 14. května od 18:00. Diváky čeká retrospektivní připomenutí těch nejlepších a nejbizarnějších snímků, které za existenci festivalu zaujaly porotu. V druhé polovině jsou představeny letošní krátké nesoutěžní filmy. Zhodnoťte snímky sami na YouTube či facebookové stránce Zlatých vočích.

Nuselské dvorky: divadelní festival on air

V sobotu se uskuteční letošní jednodenní divadelní festival a nový cirkus Nuselské dvorky formou speciálního hodinového pořadu S mikrofonem za cirkusem na vlnách Českého rozhlasu. Přímý přenos u festivalového dění komentují herci Václav Neužil, David Novotný, Justin Svoboda, Bořek Joura a tváře divadelního souboru VOSTO5 Petr Prokop a Ondřej Cihlář. 

Autorem a režisérem parafráze je Filip Jevič: „Celý pořad S mikrofonem za cirkusem vnímám jako poctu legendárnímu sportovnímu přenosu, který mě odjakživa fascinoval svou dynamikou i dokonalou souhrou a výřečností sportovních reportérů. Jsem přesvědčen, že i kultura si podobný formát živého zpravodajství zaslouží.“ Nalaďte si v sobotu 16. května od 17 hodin Český rozhlas Vltavu.

Shrek Třetí, Temný rytíř povstal, Čert ví proč či Pravdivé lži: vybrané týdenní televizní vysílání

I televizní vysílání nabízí na tento týden atraktivní snímky. V pátek od 20.00 si diváci mohou vybrat například mezi českou pohádkou o království, kde slušnost a úctu k lidem nahradila láska k moci a penězům, Čert ví proč na ČT1 americkou akční komedii Pravdivé lži s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli tajného agenta Harryho Taskera, který je noční můrou každého teroristy, pouze jeho rodina jej nebere vážně, na Prima COOL

V sobotu od 20 hodin pak bude volba stát mezi třetími díly oblíbených filmů. Prvním z nich je animovaným snímek o oblíbeném zlobrovi Shrek Třetí, ve kterém zeleného hrdinu čeká převzetí vlády nad království Za sedmero horami, když král Harold umírá. Takový život si však pro sebe Shrek nepředstavoval a vydává se najít Fionina bratrance, aby vládl místo něj. Na jeho cestu se můžete podívat v sobotu 16. května od 20.00 na Prima COOL.

Druhou možností je třetí díl zfilmovaného deníku Dítě Bridget Jonesové. Ve třetím díle je Bridget už přes čtyřicet a má úspěšnou kariéru v televizním průmyslu, konečně se dostala na svou vysněnou váhu, ale katastrofy přitahuje stále. Teď třeba čeká dítě. A neví s kým. Na její průšvihy se můžete podívat v sobotu od 20 hodin na Nově.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na předchozí tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

Foto: JVS Group