Naše Francie. Francouzská poezie v českých překladech a ilustracích 20. století

Naše Francie. Francouzská poezie v českých překladech a ilustracích 20. století

Adresa:

Praha 6, Obora Hvězda č.p. 445

Termín: 11.5.2018 31.10.2018

11kvě - 31říj celý den

Žánr: výstavy


Výstava představí české ilustrátory a překladatele 20. století francouzské poezie v celém jejím rozsahu - ze sbírky Památníku národního písemnictví,  z českých institucí (Uměleckoprůmyslové museum, Národní galerie, Moravská galerie, Moravské zemské muzeum), jakož i ze soukromých českých sbírek a ze sbírky prof. Antoina Marèse. 

Od Guillauma de Machaut až k Henrimu Michauxovi, od Villona k Prévertovi se česká literatura vždy inspirovala francouzskou poezií a osvojovala si ji. Největší čeští básníci překládali velikány francouzské: Baudelaira, Rimbauda, Verlaina či Apollinaira. Holan, Hrubín, Nezval či Seifert tu navazovali na své předchůdce neméně zvučných jmen Vrchlického a Čapka.

Díky překladům Otokara Fischera a Pavla Eisnera se Villonovo dílo stalo základem moderní české poezie. Úzký vztah mezi francouzskou a českou kulturou od sklonku 19. století se projevil v překladech francouzské poezie do češtiny, které dosáhly v průběhu 20. století mnoha vrcholů. Zcela mimořádnou estetickou dimenzi v tom hrála vyspělá česká knižní kultura, zatímco francouzská poezie byla inspirací pro mnohé malíře, grafiky a ilustrátory.

Soubor ilustrovaných knih francouzských básníků by tak mohl maně sloužit takřka jako kompendium historie českého výtvarného umění 20. století, neboť zastoupeni jsou takřka všichni velcí umělci své doby: Bauch, Bouda, Brunner, Čapek, Gross, Hoffmeister, Istler, Jiřincová, John, Kobliha, Komárek, Konůpek, Kotík, Kubín, Lhoták, Muzika, Reynek, Sklenář, Svolinský, Šerých, Šíma, Šimotová, Štyrský, Teige, Tichý, Toyen, Trnka, Zrzavý, Zykmund, citujeme-li jen některé z šesti desítek umělců, kteří zanechali ve svém díle viditelnou francouzskou stopu. Vodící linku výstavy by měl představovat příběh české výtvarnice Toyen a francouzských básníků Annie Le Brun a Radovana Ivšiće, a to zejména na kolekci jejich autorských knih.  

Část výstavy bude koncipována na chronologickém principu (od francouzské středověké poezie k poezii 20. století), část na tematických vstupech obsahujících práce některých překladatelů, výtvarníků, vydavatelů, soubory edičních řad a průřezové antologie.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Naše Francie....

Villa St. TropezPraha (501 metrů)

Volcano Spa HotelPraha (4.4 km)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (5.2 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (5.3 km)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (5.3 km)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (5.8 km)