Il Farnace

Il Farnace

Termín: 17.7.2021

17červenec sobota 21:00

Žánr: divadlo


Barokní orchestr Musica Florea se v červenci vrací na divadelní scénu. Na prknech jedinečného přenosného barokního divadla Florea Theatrum v letošním roce uvede v české novodobé premiéře operu Antonia Vivaldiho Il Farnace.

Antonio Vivaldi je autorem více než 40 oper a Il Farnace je jednou z nejpopulárnějších z nich. Příběh v sobě snoubí dramata boje o moc, lásky i smrti, je tedy plný přebujelých emocí, v nichž si barokní období tolik libovalo. Poprvé zazněla v roce 1727 v Teatro Sant’Angelo v Benátkách, následně byla uvedena na scénách v Praze (1730), Pavii (1731), Mantově (1732) a Madridu (1739).

Několikeré uvedení na různých evropských scénách zapříčinili vznik mnoha verzí hudební partitury i libreta, které existuje hned v pěti verzích. Partitura k původní premiéře se nedochovala, existují však verze k plánovanému uvedení ve Ferraře a v Pavii.

Hlavním hrdinou je pontský král Farnace, jenž byl poražen římským vojevůdcem Pompeem. Potupa z porážky je tak veliká, že se rozhodne dobrovolně odejít ze života i se svou manželkou Tamiri a malým synem. S Pompeem zatím spřádá plány Tamiriina matka Berenice, jež svého zetě z duše nenávidí. O Farnaceho život naopak bojuje jeho sestra Selinda, která sama řeší dva nápadníky, kteří k ní zahořeli láskou. Přes veškeré překážky, intriky a útrapy však příběh nakonec dopadá šťastně.

V Čechách byla Vivaldiho opera Il Farnace poprvé uvedena v pražském Šporkově divadle roku 1730, necelé tři roky po italské premiéře a setkala se zde s nevídaným úspěchem. Novodobého uvedení se ujala na pozici režisérky a choreografky Andrea Miltnerová, hudební nastudování dle pavijské verze partitury zajistil Marek Štryncl. Scénografii připravili Václav KrajcJiřím Bláhou, kostýmy Christopher Vinz.

Poprvé bude nová inscenace uvedena na Letní scéně HAMU na Malostranském náměstí 17. července 2021 od 21.00 hod. V hlavních rolích se představí mj. Zoltán Megyesi, Marta Infante, Michaela Šrůmová nebo Sylva Čmugrová.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Il Farnace

The Golden Wheel HotelPraha (231 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (763 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 043 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (262 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (290 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (916 m)