Přejít na stránky Ticketpro.cz

Red Cliff (Pekingská opera)

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 10.7.2012

10červenec čtvrtek 01:00

Žánr: divadlooperabalettanec


Legenda čínské literatury v provedení čínské opery. Jedinečné představení! Po 40 letech výjimečná možnost vidět inscenaci unikátní pekingské opery, která v Praze završí po Budapešti a Vídni své středoevropské turné.

Red Cliff (Rudý útes) patří mezi nejznámější příběhy ze souboru klasické čínské literatury, označovaného jako The Legend of Three Kingdoms (Příběhy tří království). Epos napsal Luo Kuan-čung ve 14. století. Děj je zasazen do bouřlivých let před koncem vlády dynastie Chan a éry Tří říší kolem roku 200 n. l. Opera vychází z příběhu legendární bitvy u Rudého útesu a vypráví o tom, jak dvě království vytvořila alianci s cílem porazit království Wu.

Inscenace byla realizována Divadlem pekingské opery ve spolupráci s Národním centrem múzických umění (National Center for the Performing Arts). K dispozici bylo silné obsazením (včetně špičkových čínských umělců) a prvotřídní tým zajišťující scénické a kostýmní návrhy. Příběh byl adaptován slavným spisovatelem Cchaj Fu-čchaem a režií byl pověřen Čang Ťi-kang, tvůrce choreografie úvodního i závěrečného ceremoniálu olympijských her 2008 v Pekingu.

Na rozdíl od tradiční čínské opery, v niž se rekvizity většinou omezují na stůl a dvě židle, režisér Čang Ťi-kang a scénograf Kao Kuang-ťien vytvořili bohatou výpravu, ze které lze vycítit inspiraci konvencemi západní opery. V návaznosti na myšlenku, že pekingská opera by se měla vyvíjet v souladu s technickými možnostmi a zrcadlit „duch doby“, Čang a Kao se snažili obohatit scénografii přiměřeným využitím vizuálních a zvukových efektů používaných v kinematografii.

Nad představením převzaly záštitu Čínská ambasáda a Česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

Režie: Čang Ťi-kang

Výkonná režie: Š' Chung-tu

Hudba a zpěvy: Ču Šao-jü

Scénografie: Kao Kuang-ťien

Kostýmy: Sung Li, Pcheng Ting-chuang

Světla: Wang Žuej-kuo

V zimě třináctého roku vlády éry Ťien-an císaře Siena dynastie Chan (208 n.l.) se mocný

vojevůdce Cchao Cchao rozhodl obsadit území na jih od Dlouhé řeky. Když se tato zpráva roznesla po zemi, civilní úředníci království Wu se chtěli podrobit, zatímco velitelé

prosazovali boj. Vládce Wu, Sun Čchüan, se za podpory Ču-ke Lianga, Čou Jüho a Siao Čchiao, kteří byli odhodláni obětovat své životy v boji za svou vlast, po krátkém váhání nakonec rozhodne spojit síly s Liou Pejem, aby společně porazili Cchao Cchaa. Rozhodující bitva se odehraje u Rudého útesu, kde je Cchao Cchaova armáda poražena a donucena stáhnout se na sever.

National Center for the Performing Arts (NCPA)

Národní centrum múzických umění (Peking)

Národní středisko múzických umění se nachází v centru města, na jihozápadní straně náměstí Nebeskéko klidu. Středisko má podobu elipsoidu z titanu a skla a je obklopeno umělým jezerem o rozloze 35 000 m2. Jemná kombinace více než 18 000 titanových desek a transparentních skleněných tvárnic vyvolává představu pomalu se otavírající opony. Budova NCMU, navržená francouzským architektem Paulem Andreuem, je jednou z nejvýznamnějších dominant hlavního města a symbolem rozvoje a proměny Číny.

Budova Národní centra múzických umění, někdy též označované jako „vajíčko“, disponuje celkem čtyřmi hlavními scénami: koncertním sálem, operou, divadlem a multifunkčním divadlem. Od jejího otevření v prosinci 2007 zde byla uvedena řada vysoce ceněných národních i mezinárodní vystoupení, zahrnujících operu, balet, současný tanec, symfonické koncerty, čínskou lidovou hudbu, komorní hudbu, sólové recitály, činoherní představení, tradiční čínskou operu a množství nejrůznějších show. Kromě toho ukázalo NCMU svou tvůrčí sílu i tím, že v průběhu posledních čtyř let vyprodukovalo více než 20 představení, zahrnujících pekingskou operu, klasickou operu, činohru a balet.

NCMU poprvé uvedlo novou adaptaci pekingské epické opery Rudý útes v roce 2008, tedy při příležitosti prvního výročí svého otevření.

Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Red Cliff (Pekingská...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (519 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (627 metrů)

ValentinskaPraha (697 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (0 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (630 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (386 m)