Ostře sledovné vlaky - Bohumil Hrabal, Václav Nývlt

Ostře sledovné vlaky - Bohumil Hrabal, Václav Nývlt

Adresa:

Jihlava, Komenského 22

Termín: 1.12.2012

1prosinec čtvrtek 01:00

Žánr: divadločinohradrama


V sobotu 1. 12. 2012 se po více než půl roce opět rozsvítí reflektory na Malé scéně Horáckého divadla v Jihlavě. Premiéru zde budou mít „Ostře sledované vlaky“ v režii šéfa činohry Pavla Palouše.

Pábitelské příběhy Bohumila Hrabala vyprávějící s citem a porozuměním osudy životních outsiderů inspirovaly režiséry tzv. československé filmové „nové vlny“ ovlivněné postupy francouzské nové vlny a britského Free Cinema.

Vše začalo povídkovým filmem Perličky na dně (1965), kde na sebe v povídce Smrt pana Baltazara upozornil debutující režisér Jíři Menzel, který už rok po té natočil svůj oscarový film Ostře sledované vlaky.

Hrabalovy příběhy se tedy v šedesátých letech dostaly z regálů knihkupectví na plátna kin a v letech osmdesátých hlavně díky scénáristovi a dramaturgovi Václavu Nývltovi i na divadelní jeviště.

Předlohou se stala skutečná událost, a to výbuch německého muničního vlaku, odpáleného časovým spínačem podskupinou partyzánské skupiny Podřipsko z Lysé nad Labem 2. března 1945 nedaleko železniční stanice Stratov, a zážitky Bohumila Hrabala z nádraží v Kostomlatech na Labem, kde na konci války působil jako výpravčí.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ostře sledovné vlaky -...

Zámek ÚsobíZbilidy (12.8 km)

U ProkopůŘásná (25.9 km)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (26.5 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?