Portugalský duben Jana Špáty + Česká portugalistika a rok 1974

Adresa:

Praha 1, Josefská 6

Termín: 28.4.2016

28duben čtvrtek 19:15

Žánr: filmdokument


Portugalský duben (Imprese z Portugalska) r. Jan Špáta, Československo, 1975, 18’ Před deseti lety zesnulý a dnes již legendární český dokumentarista Jan Špáta vystudoval kameru na pražské FAMU. Proslavil se jako kameraman, autor dokumentárních snímků a spolupracovník režisérů Československé nové vlny.

Krátký dokument Portugalský duben vznikl na zakázku Československa po armádním převratu, jenž ukončil v Portugalsku diktaturu. Události Karafiátové revoluce slouží režisérovi pouze jako rámec, do kterého vkládá propracované lyrické záběry na portugalské reálie a každodenní život, které zůstávají i dnes po čtyřech desetiletích podivuhodně neměnné. Po krátké expozici ke špátovské poetice (Klára Trsková) přejdeme k tématu “Česká portugalistika a rok 1974”.

Filip Vavřín nastíní co znamenal rok 1974 pro starší absolventy portugalistiky, jak se politické změny projevily na fakultě a jak vůbec fungovala portugalistika před rokem 1974, potažmo jak byla portugalistika spjatá se zahraniční politikou Československa a jak se přecházelo z brazilské portugalštiny postupně ne evropskou verzi. V češtině.

Abril português r. Jan Špáta, Checoslováquia, 1975, 18’ Há dez anos morria o hoje lendário documentarista checo Jan Špáta, que estudou operação de câmara na FAMU, em Praga. Tornou-se famoso como camaraman, documentarista e colaborador dos realizadores checoslovacos da chamada „Nova Onda“ (“Nová vlna“).

Foi-lhe encomendado um curto documentário sobre o Portugal revolucionário em 1975; porém, os acontecimentos da Revolução dos Carvos servem-lhe apenas como enquadramento de um documentário cheio de planos líricos da realidade portuguesa e da vida quotidiana, que permancem até hoje curiosamente imutáveis. Depois da breve introdução à poética de Jan Špáta, feita por Klára Trsková, prosseguiremos para o segundo tema: „O Departamento de Português e o ano de 1974“.

Filip Vavřín explicará o que significou o ano de 1974 para os alunos do departamento, como funcionavam os Estudos antes da Revolução dos Cravos, como foi articulado com a política externa da Checoslováquia e como se deu a passagem do ensino do português brasileiro para o português europeu. Em checo.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

13červen čtvrtek 19:00

Veselé Velikonoce

, Václavské náměstí 43 Film

Ubytování v okolí akce Portugalský duben Jana...

The Golden Wheel HotelPraha (480 metrů)

ValentinskaPraha (797 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (797 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (355 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (474 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (839 m)