Severské kultovní filmy

Severské kultovní filmy

Adresa:

Praha 1, Národní 28

Termín: 2.9.2015 11.9.2015

2zář - 11zář celý den

Žánr: projekcefestivalSeverské kultovní filmy


Na začátku září uvede Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald přehlídku severských kultovních filmů, tedy snímků, které většina Seveřanů dobře zná a miluje, ale které budou pro mnoho českých diváků novinkou.

Diváci se mohou těšit na bláznivou finskou klasiku Uuno Turhapuro slouží v armádě, která je nejpopulárnější film ze série o antihrdinovi Uunovi a jeho ztřeštěných kouscích. Norsko bude reprezentovat černočerná komedie Černý Laponec, jež by se dobře vyjímala i na Festivalu otrlého diváka. Mezi hlavními postavami nalezneme nebezpečného alkoholika, kočovného Laponce a černošského chlapce neznámého původu. Ve švédském Värmlandu se odehrává gangsterská komedie Hubená Sussie, v níž jednu z hlavních rolí ztvárnila populární švédská herečka českého původu Tuva Novotny. Přehlídku uzavře dánská road movie Spi, děťátko, spi o čtyřech kamarádkách, které se napříč Dánskem vydávají na cestu za sebepoznáním a nesplacenými účty.

PROGRAM PŘEHLÍDKY

2. 9. 19:00 - Uuno Turhapuro slouží v armádě (Uuno Turhapuro armeijan leivissä, Finsko, 1984)

„Češi mají Slunce seno, Finové Uuna Turhapura. Komedie natolik bláznivě ztřeštěné a zároveň tak rozkošně trapné, až divák netuší, má-li se u nich ještě vůbec smát. Kdo neviděl, nepochopí,“ charakterizuje sérii filmů předseda Skandinávského domu Michal Švec. Hlavní postava v nich střídá různá povolání od řezníka, číšníka a profesora botaniky přes tajného agenta až k finskému prezidentovi, navštěvuje různé země a především zažívá bizarní dobrodružství, jež jsou jedním nekonečným sledem nepředvídatelných nehod a náhod. Za vznikem postavy stál komik, herec a režisér Spede Pasanen, který napsal i většinu scénářů. Hlavní postavu ve všech filmech o Uunovi Turhapurovi nezapomenutelně ztvárnil Vesa-Matti Loiri. Snímek Uuno Turhapuro slouží v armádě je ze všech filmů divácky nejúspěšnější i nejlépe hodnocený.

3. 9. 19:00 - Černý Laponec (Svidd neger, Norsko, 2003)

Černá komedie situovaná na sever Norska je plná groteskních scének, gagů a ironických průpovídek a využívá kontrast mezi hrůzu nahánějícím příběhem a komickou optikou ztvárnění. Snímek je satirickým obrazem nezdravých jevů norské společnosti, reprezentovaných mimo jiné kontroverzním vztahem k národnostním menšinám či ztrátou identity. „Jedná se o ideální film pro otrlého diváka,“ shrnuje místopředsedkyně Skandinávského domu Jitka Jindřišková.

9. 9. 19:00 - Hubená Sussie (Smala Sussie, Švédsko, 2003)

„Gangsterským tématem, humorem a akcí připomíná Hubená Sussie slavný snímek Pulp Fiction. Jednu z hlavních rolí zde ztvárnila okouzlující švédská herečka českého původu Tuva Novotny,“ popisuje snímek švédštinářka Dominika Gašparová ze Skandinávského domu. Zápletka se točí kolem bizarního případu, ve kterém nechybějí krádeže, drogy, svérázné postavičky a neschopní místní policisté. Nic není jako dřív, všichni se chovají podivně a hlavní hrdina Erik naráží na samé gangstery. A kde je jeho sestra Sussie?

11. 9. 19:00 - Spi, děťátko, spi (Se min kjole, Dánsko, 2009)

Spi, děťátko, spi je road movie o čtyřech dívkách, které se vydají z pasťáku napříč Dánskem, aby našly svou budoucnost. „Za snímkem stojí herečka a režisérka dánsko-gambijského původu Hella Joof, která se v Dánsku těší značné popularitě,“ říká dánštinářka Antonie Dědečková ze Skandinávského domu. Mezi další režisérčiny úspěšné filmy patří Rozhýbej to! (En kort en lang, 2001), Oh Happy Day (2004) nebo Téměř dokonalý (Sover Dolly på ryggen?, 2012).

Filmy budou uvedeny v originálním znění s českými titulky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Severské kultovní filmy

Villa Seven HillsPraha (706 metrů)

VIPliving HouseboatPraha (3.6 km)

Union Hotel PraguePraha (4.3 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (5.9 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (4.4 km)