Divadelní Flora: Peklo - Dantovské variace

Adresa:

Olomouc, Univerzitní 3

Termín: 8.5.2015

8květen čtvrtek 01:00

Žánr: divadloDivadelní Flora


režie Jan Nebeský
scénář Lucie Trmíková
hudba Jan Šikl
choreografie Václav Kuneš a tanečníci/ice
kostýmy Petra Vlachynská
light design Jan Mlčoch

premiéra 30. 9. 2014

účinkují 
Lucie Trmíková, David Prachař, 420PEOPLE – Václav Kuneš, Nataša Novotná, Štěpán Pechar, Saša Volný (Milan Odstrčil)

Tvůrčí trio Nebeský–Trmíková–Prachař ve spolupráci s tanečním souborem 420PEOPLE přichází s výjimečnou inscenací, jež jde napříč žánry a konfrontuje vysokou literární klasiku se zdánlivě nesouvisejícím, až přízemním tématem. Ve svém Pekle, inspirovaném Božskou komedií Dante Alighieriho a tématem krize středního věku, docházejí k názoru, že peklo není místo, ale je to stav duše, do kterého je možno upadnout zaživa, stav zoufalství. S obdivuhodnou lehkostí a přirozeností se tvůrcům podařilo symbioticky propojit špičkové taneční výkony a herecké mistrovství. Tragikomické podobenství o souboji se smutkem, nudou a leností, které se vkrádají do lidského života po uplynutí jeho první poloviny, živě doprovází elektronické beaty Jana Šikla.

Nevýhodou některých tanečních divadel bývá přílišná zahleděnost do sebe, ztěžklá snaha vyjádřit za každou cenu cosi hlubokého. Peklo však vsadilo na kombinaci působivé taneční složky s výkony zkušeného divadelníka. Prachař dodává potřebný nadhled, básně přeříkává tu jemně a melancholicky, tu sípá chraplavý šanson či rapuje do rytmu. (…) Košaté rýmy renesančního pokladu se i díky tomu vůbec netlučou s moderně pojatou scénou ohraničenou blikajícími zářivkami, kde se tanečníci proplétají mezi nábytkem, lany, ale i hlávkou zelí či svazkem mrkve.
Tomáš Šťástka, iDNES.cz, 3. 10. 2014

Pohybová stránka inscenace je překvapivě odlehčená a překvapivě krásná. Pravá hrůza čiší ze slov, nikoli z jevištních obrazů, které soubor před námi zpodobuje. V tomhle pekle bychom se nakonec tolik nebáli, je totiž záludně příjemné (ale ne nadarmo se říká, že cesta do něj je rovná a přímá).
Lucie Kocourková, Taneční aktuality, 3. 11. 2014

420PEOPLE je český taneční soubor, který na přelomu let 2006/07 založila tanečnice a choreografka Nataša Novotná (*1977) společně se svým kolegou z Nederlands Dans Theater Jiřího Kiliána Václavem Kunešem(*1975). Název vycházející z telefonní předvolby do ČR symbolizuje zaměření souboru: zúročit zkušenosti ze zahraničí a přispět tím k rozvoji českého tance. Soubor posbíral řadu ocenění jak za choreografie, tak za jednotlivé interpretační výkony. V roce 2010 zahájil rezidenci na Nové scéně ND premiérovou inscenacíAffordance, která byla vyvrcholením Divadelní Flory 2011. V roce 2012 se 420PEOPLE účastnil koprodukčního projektu Činohry ND a Nové scény ND s názvem Máj (2012), kterou režíroval David Prachař. Peklo je tak jejich druhým společným projektem.

Inscenační tým ve složení režisér Jan Nebeský, herečka a scénáristka Lucie Trmíková a herec David Prachařve své alternativní tvorbě sledují linii velkých postav evropské literatury a staví je do konfrontace se zásadními uměleckými tématy. Zpravidla je uvádějí v Experimentálním prostoru NoD, jenž proslul jako nezávislá pražská platforma pro divadelní a taneční představení, výstavy, audiovizuální eventy a crossovery. Jejich Hamlet part 2 (1998) zjišťoval možnosti textu a pohybu, Faust v inscenaci Neúplný sen (2009) se zabýval tématem divadla jako takovým a finální NoD Quijote (2010) tematizoval výtvarné umění. Všechny tři výjimečné inscenace Divadelní Flora divákům v předchozích ročnících nabídla. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

24červen pondělí

Shirley Valentine

, ulice Sokolská 572/25 Divadlo

9říjen středa 19:00

Ubytování v okolí akce Divadelní Flora: Peklo...

Restaurace ARIGONEOlomouc (49 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (574 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)