Petřínská rozhledna, Praha 1

Petřínská rozhledna

Praha 1, Petřínské sady

7
Není tu akce, kterou Petřínská rozhledna pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (7)tereza.pavelcova
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo
  • petrinska-rozhledna.cz

Rozhledna byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891 na podnět zakladatelů Klubu českých turistů: Dr.Viléma Kurze a arch. Vratislava Pasovského.Pro stavbu věže, inspirované projektem pařížské rozhledny ing. Eiffela, byl vybrán vrch Petřín a lokalita v nadmořské výšce 318 m.

Stavba byla zahájena 16. března 1891 podle návrhu arch. Vratislava Pasovského, autory konstrukce byli Ing. František Prášil a Ing. Julius Souček z Českomoravské strojírny. Slavnostního otevření se rozhledna dočkala 20. srpna téhož roku.

Základy věže byly položeny 11 metrů hluboko a na nich vystavěna 63,5 metrů vysoká ocelová konstrukce vážící 175 tun. Jádrem konstrukce je osmiboký tubus, v němž je umístěn výtah, okolo něhož se vinou dvě točitá schodiště se 299 schody – jedno pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi dolů. Celá konstrukce je zavětrována prvky tvaru svatoondřejských křížů.

Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny, horní ve výšce 55 metrů. Přízemí a suterén věže tvoří zděná budova v neorenesančním stylu.

Začátkem července 1938 vypukl na vrcholu rozhledny požár, jehož příčinou byl zřejmě elektrický zkrat ve výtahové kabině. Od roku 1953 až do roku 1992 sloužila věž jako televizní vysílač. Dnes je využívána již jen jako rozhledna.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Petřínská rozhledna na fotkách...

Petřínská rozhledna, Praha 1

Petřínská rozhledna, Praha 1

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Petřínská rozhledna: hodnocení ostatních

(1 hodnocení) A jak hodnotíš toto místo ty?

Kousek odtud doporučujeme...

Café Savoy Praha 5 (902 m)
Café Louvre Praha 1 (1 694 m)

Je libo tematický výlet po okolí?

Aktuální předpověď počasí v Praze?