Kvítkův Dvůr

Český Krumlov, Kvítkův Dvůr 211

Není tu akce, kterou Kvítkův Dvůr pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyjan-hovorka
  • Ohodnoť místo
  • www.svatby-krumlov.cz

Kvítkův Dvůr se nachází západně od krumlovského zámku na východním svahu kopce Liščího doupěte, u staré poutní cesty do Kájova. Vznikl zřejmě jako sídlo leníka krumlovských pánů někdy ve 13. - 14. století. Roku 1423 při husitském obléhání města měl být vypálen. Současná podoba areálu Kvítkova Dvora pochází z velké barokní přestavby provedené po roce 1750 a z následné menší přestavby z posledního desetiletí devatenáctého století.

Kvítkův Dvůr byl dle nejstarších písemných záznamů z první poloviny 14. století nazýván podle svého majitele Pidikův Dvůr, dalším vlastníkem byl Kvietik. Později se stal panským dvorem. Po roce 1500 byl u Českého Krumlova ze strany severní postaven další panský statek nazvaný Nový Dvůr, od té doby až do poloviny osmnáctého století byl Kvítkův Dvůr nazýván "Starý Dvůr". Když se roku 1750 stala majitelkou dvora Marie Terezie ze Schwarzenbergu, rozená z Lichtensteinu, byly jeho čelní budovy přestavěny do podoby dvoukřídlého zámečku, a při té příležitosti dvůr znovu změnil jméno, a to na Favorittenhoff, a stal se jedním z míst odpočinku a aristokratické zábavy.

Ke jménu druhého vlastníka dvora se název statku vrátil až ve třicátých letech dvacátého století, kdy se zde znovu ujal název Kvítkův Dvůr. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kvítkův Dvůr: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!