Kaple sv. Antonína, Dolní Kounice

Kaple sv. Antonína

Dolní Kounice, Antonínská 441/73

Není tu akce, kterou Kaple sv. Antonína pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyMěsto Dolní Kounice
  • Ohodnoť místo
  • www.dolnikounice.cz

Poutní kaple sv. Antonína se vypíná na stejnojmenném kopci nad řekou a je působivým objektem poutajícím ze široké vzdálenosti pozornost návštěvníků města.

Kaple je zavřená a přístupná pouze během pouti v červnu.

Kaple sv. Antonína jako dřevěná byla postavena v r. 1654. O sto let později pak byla nahrazena stavbou zděnou, neboť nestačila velkému počtu poutníků. Náklady na stavbu hradil kníže Karel Maxmilián z Dietrichsteina. Kaple byla postavena brněnským stavitelem Františkem Antonínem Grimmem, který žil v letech 1710 až 1784. Tento barokní stavitel a architekt projektoval např. Zábrdovický zámek a zámek v Napajedlech. Je pohřben i se svým otcem v brněnské kapucínské hrobce. Podle jeho projektu byl také stavěn zámek v Kupařovicích. Byl dvorním stavitelem knížat z Dietrichsteina v té době. Budova kaple má velkou klenutou kopuli a tři vchody - hlavní a dva boční.

Jak uvádí zakládací listina z 30. dubna 1654, její vybudování iniciovali dolnokouničtí občané k poctě patronů sv. Antonína Padovánského a sv. Floriána… „aby se přimluvili za obyvatele, kteří každoročně strádají různými ohni a záplavami“. Ke stavbě přispěly okolní obce Pravlov, Němčičky, Kupařovice, Malešovice, Odrovice a další z kounického knížecího panství.

Kapličky - jednotlivá zastavení křížové cesty - byly vybudovány někdy na počátku 19. století. Roku 1899 byly do jednotlivých zastavení pořízeny z Blanska litinové plastiky, každá o hmotnosti padesát kilogramů. Původně tam byly obrazy staré křížové cesty z kostela u řeky, jenž byl po povodni roku 1862 zbourán. Staré obrazy ze zastavení se poděly neznámo kam.

V roce 1948 byla kaple, poškozená válečnými událostmi, opravena. Další generální oprava začala roku 2013. Práce začaly vysekáním dřevin a od července probíhaly hlavní práce na střeše. Rekonstrukce kaple pokračovala v roce 2015 opravou fasády.

Tradiční pouť ke svatému Antonínovi se koná každoročně v červnu. Majitelem kaple je církev Římskokatolická.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kaple sv. Antonína: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Je libo tematický výlet po okolí?

Počasí v okolí města Dolní Kounice?