Ptačí domy, Úštěk

Ptačí domy

Úštěk, 1. máje 30

Není tu akce, kterou Ptačí domy pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyFestival Úštěk
  • Ohodnoť místo

Ve většině odkazů najdete informaci, že Ptačí domky v Úštěku byly postaveny v polovině 19. století italskými dělníky, kteří zde stavěli železnici. Na základě překladů z německých kronik je ale pravděpodobné, že domky byly postaveny již mnohem dříve.

Existuje také teorie, že Pískovcová skála - do délky protáhlý ostroh - limitovala někdejší stavebníky, chudší lidi, kteří se už „nevešli“ do centra města Úštěka. Ti se pak snažili obytnou plochu svých domečků rozšířit tímto neobvyklým způsobem. Zmíněná skála, na které jsou domečky postaveny, poskytla jejich stavitelům prostor pro vybudování značně rozsáhlých a hlubokých sklepení. Jedním domkem dokonce protékala voda z náhonu.

Tyto dřevěné přístavky navazující na sklepy a chodby vytesané do kamene, připomínají ptačí hnízda. Zajímavostí je, že z chodníku na ulici (z přední strany) jsou tyto, jinak z druhé strany několikapatrové domky, tak nízké, že průměrně vysoký člověk dosáhne rukou až na okap. Tuto krásnou scenerii si lze nejlépe vychutnat při pohledu z louky, která se nachází pod skálou. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Ptačí domy: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!