Letecké muzeum Metoděje Vlacha uvede premiéru dokumentu o bombardování Mladé Boleslavi

Termín: 12.5.2022

12květen čtvrtek 18:00

Žánr: filmdokument Mladá Boleslav


Ve čtvrtek 12. května proběhne premiéra dokumentu s názvem Bombardování Mladé Boleslavi 9. května 1945, který se týká náletu na středočeské město na sklonku 2. světové války. Uskuteční se od 18 hodin v mladoboleslavském Leteckém muzeu Metoděje Vlacha.

 „Uvidíte a uslyšíte svědectví několika pamětníků, kteří bombardování zažili na vlastní kůži. Jejich výpovědi dávají do historických souvislostí mladoboleslavští odborníci na tuto problematiku - nedávno zesnulý historik Karel Herčík a jeho žák Jiří Filip,” představuje blíže dokument jeden z jeho tvůrců Michal Šimek.

 

Dokument vznikl za finanční podpory Nadačního fondu Škoda Auto, s laskavou podporou Muzea Mladoboleslavska, pod záštitou společnosti Post Bellum, konkrétně její pobočky Paměť národa Severní Čechy. Ta od loňského roku zaznamenává a vypráví příběhy pamětníků ze severních Čech a Mladoboleslavska.

Dokument otevírá méně známou kapitolu naší historie, kterou jistě bombardování Mladé Boleslavi den po skončení války je. Téma je důležité zvednout a představit i po tolika letech tím spíše, že je většina lidí připisovala nejprve německému, po komunistickém převratu pak americkému letectvu. Pravdou je, že německé vojáky a civilisty bombardovali Sověti. V době příprav dokumentu, se přiznám, jsme ani nepomysleli na to, že by bombardování civilních cílů v Evropě ve dvacátých letech 21. století bylo představitelné,” říká ředitelka pobočky Michaela Pavlátová.

 

Po skončení promítání bude následovat debata s historikem Michalem Plavcem z Národně technického muzea v Praze a tvůrci dokumentu. Celou akcí bude provázet Luboš Dvořák, programový ředitel Signál rádia. „Potěší nás, když si uděláte čas a na promítání a následující diskusi dorazíte, těšíme se na vás!“, dodává ředitelka.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Mladá Boleslav Akce v obci Mladá Boleslav

Podobné akce