Slovenská nová vlna - 80. léta

Slovenská nová vlna - 80. léta

Adresa:

Praha 1, Revoluční 1006/5

Termín: 17.12.2013 16.3.2014
Vstupné:

120,- / 60,- Kč

17pro - 16bře celý den

Žánr: výstavyfotografie


Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník - generace slovenských studentů pražské FAMU narozených kolem roku 1960, kteří v polovině osmdesátých let výrazně vstoupili na scénu tehdejší československé fotografie, se do dějin zapsala pod názvem „Slovenská nová vlna".

Přesto, nebo možná právě proto, že nešlo o organizovanou skupinu s vytyčeným programem, jejich poměrně jednotný vizuální jazyk představoval jeden z prvních projevů fotografické postmoderny u nás. Důsledná inscenace reality, využívání jazyka metafory a imaginace, narativnost obrazů, multimediální zásahy nebo přehodnocování žánrových hranic, charakterizují tyto díla stejně jako latentní melancholie, obrazový neklid a naléhavost sdělení, někde maskována výrazovou lehkovážností a hravostí.

Cílem kurátorů bylo prozkoumat fenomén Slovenské nové vlny a jeho východiska s časovým odstupem téměř tří desetiletí. Stopují genezi vzniku tohoto generačního a do jisté míry i názorového uskupení a snaží se o vymezení jejich osobitého přínosu. Přestože vět šina zastoupených autorů tvoří a aktivně vystavuje i v současnosti, projekt se soustřeďuje na jejich rané práce, tedy tvorbu z osmdesátých let, úzce související s jejich studiem.
 
Osobitý důraz kladou kurátoři na díla, která nebyla ve své době představena vůbec nebo jen okrajově. Projekt rezignuje na tradiční model prezentace jednotlivých autonomních autorských osobností, místo toho fotografická díla strukturuje a předkládá k interpretaci v rámci šesti tematických kapitol provázených dobovou dokumentací.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Slovenská nová vlna -...

Tyn Yard ResidencePraha (328 metrů)

The Emblem HotelPraha (723 metrů)

ValentinskaPraha (844 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (315 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (600 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 104 m)