Brněnský fašank 2019

Brněnský fašank 2019

Adresa:

Brno, Náměstí svobody

Termín: 5.3.2019
Vstupné:

zdarma

5březen úterý 15:30

Žánr: ostatní akceMasopust karneval děti rodina zdarma folklor gastronomie


Proč jezdit na karneval do Benátek, když máme v Brně fašank! Brno je městem hudby UNESCO, hudba tu zde rezonuje ve všech žánrech, folklor nevyjímaje. Karnevaly se v období masopustu konají po celém světě, k nejznámějším patří ty v Benátkách a Riu. Víte ale, že do stejného soudku spadá i náš fašank? V úterý 5. března zaplaví brněnské ulice lidé v krojích a uskuteční se zde neobyčejná podívaná.

Ještě než začne půst před Velikonocemi, je potřeba se dobře najíst a pobavit. A kde k tomu máte nejlepší příležitost? Na karnevalech! Únor a březen jsou totiž tradičně časem radovánek, veselic a právě karnevalů. Z celého světa se na ně jezdí do Ria de Janeira, Benátek, Nice nebo na Tenerife, ale karnevalové veselí nabízí i Brno. Říká se mu fašank.

Den před Popeleční středou, která má člověka uvést do doby postu a odříkání, se koná masopustní zábava, moravský fašank, který si mají všichni pořádně užít a připravit se tak na 40 denní postní dobu. Po Brně od 16 do 18 hodin projde masopustní průvod masek a krojovaných, který zajišťují folklórní soubory z Brna DNS Brněnský Valášekl, Dětský soubor Komiňáček, Krojovaná skupina z Komína, Lučina Brno - folklorní soubor, SLPT Májek, Slovácký krúžek v Brně, Slovácký soubor Šafrán Brno.

Průvod bude zahájen na náměstí Svobody, projde brněnskými ulicemi a zakončen bude opět na centrálním brněnském náměstí. Zábava pak bude po krátké pauze pokračovat pod střechou – od 19 hodin se v Tržnici koná beseda u cimbálu.

Hrát budou cimbálové muziky Lučina Brno - folklorní soubor a Folklorní soubor Jánošíček.

PROGRAM

15:30 na nám.Svobody malování masek na obličej, občerstvení ve spolupráci s Obřanským hostincem.
16:20 do 17:30 ukázky fašankových zvyků: nám. Svobody, Alfa pasáž Brno - před HaDivadlo, Dietrichsteinský palác, Dům pánů z Lipé.
17:35 přesun všech účastníků z nám. Svobody do Tržnice Brno na Zelném rynku, kde bude pokračovat beseda u cimbálu přístupná široké veřejnosti.
23:00 zakončení besedy s ukázkou zvyku "Pochování basy" v podání Lučina Brno - folklorní soubor a všech zúčastněných.

Pořadatel akce je Slovácký soubor Šafrán Brno.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Brněnský fašank 2019

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.1 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.9 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...