Nejnovější články » Divadelní recenze

Nová sezona v Divadle Komedie? Čtyři nové hry a orientace na východní autory

9.9.2014, Redakce

Divadlo Komedie vstupuje do své 3. sezony pod vedením DIVADLA COMPANY.CZ. V těch předchozích odehrálo na 400 představení pro téměř 36 000 diváků a celý tým současné Komedie doufá, že se divadlu již podařilo sejmout mediální nálepku divadla zrušeného či nehrajícího.

Letošní změnou v prezentaci divadla je rozšíření jeho názvu o podtitul Centrum východní dramatiky a programová orientace na východní autory. Díky rozvíjející se spolupráci s Polským a Slovenským institutem v Praze a s Českým centrem v Moskvě se tak Komedie stane skutečně živým centrem východní dramatiky.

Doprovodný program Komedie+ pak rozšíří stálý repertoárový provoz o scénická čtení, výstavy, koncerty či projekce hostujících umělců.

DIVADLO KOMEDIE – Centrum východní dramatiky, SEZONA 2014/2015

K nové sezoně Divadla Komedie říká dramaturgyně Markéta Bidlasová následující: Mohli bychom se pokusit spojit hry příští sezóny tematicky... V ohnisku, v jádru příběhů je vždy rodina či její torzo a vztahy v ní, a vždy jde o poměrně přímočarou reflexi doby – ať už jde o období druhé světové války (Divoké maso), o současnost (Penis pravdy, Korunovace) nebo o proplétání a zrcadlení obojího (Mezi náma dobrý). My raději hrdě hlásíme, že prostě nabízíme kvalitní hry “od příbuzných”, z nám jazykově blízkých oblastí, hry, o jejichž jedinečnosti a dotekuschopnosti jsme přesvědčeni.

Připravované novinky na letošní sezonu:

MEZI NÁMA DOBRÝ / Dorota Masłowska

Šílená, drzá, zlá i lyrická komedie o jedné dcerce, mamce a babičce. Kdyby rokenrol nebyl retro, mohlo by se říct, že Masłowská píše rokenrol. Kdyby punk nebyl retro a byl chytřejší, dalo by se říct, že píše punk.

DIVOKÉ MASO / Goran Stefanovski

Rok 1941 na Balkáně. Sugestivní drama o rozpadu jedné rodiny, jedné země. Rozbil balkánskou rodinu fašismus, socialismus a nihilismus, anebo se rodina podílela na jejich vzniku a vzestupu?

PENIS PRAVDY / Pavel Göbl

Dostatečně zběsilá komedie o hledání smrti, kterou někdo zavařil do bojleru. Zachraňují malí ušmudlaní šmejdi svou existenci a skrze to i svět, anebo ji jako kárku s kradenými kovy vlečou vstříc Apokalypse?

KORUNOVACE / Marek Modzelewski

Kdo kraluje vašemu životu? Jste to vy? Hra jako vnitřní bitva o to, jak dospět. Je blbá naše doba, plná nedospělosti, banalit a kompromisů, anebo jsme blbí, nedospělí, rezignovaní a plní banalit a kompromisů my?

KOMEDIE+

Doprovodný program KOMEDIE+ bude navazovat na dramaturgické směřování Divadla Komedie. Základním pilířem bude pravidelné uvádění scénických čtení se zaměřením na východní dramatiku, dramatické texty začínajících českých autorů a textů reflektujících aktuální společenskou situaci nejen ve východní části Evropy. V rámci KOMEDIE+ bude také organizace vernisáží a výstav, koncertů nebo promítání dokumentárních filmů.

V průběhu druhého pololetí roku 2014 odehraje v Divadle Komedie svých 20 představení i Činoherák Ústí. Projekt podpořil pražský magistrát a veškerý zisk ze vstupného náleží ústeckému Činoheráku.

Do sezony 2014 / 2015 vstupuje Divadlo Komedie také s novým ředitelem. Evu Bergerovou na vedoucí pozici střídá Vojtěch Štěpánek. Jako herec, režisér a člen nejužšího vedení Divadla Company.cz se od roku 2004 podílel na vedení Strašnického divadla.

Více informací najdete na webu www.divadlokomedie.eu