Nejnovější články » Filmové novinky

Režisér Tim Burton v Praze představí svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana

20.1.2014,

V úterý 25. března 2014 se ve Smetanově síni Obecního domu v Praze sejde zajímavá autorská dvojice. Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton zde představí svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana a uvede koncert jeho filmové hudby.

Hudbu z filmů Tima Burtona zahraje Český národní symfonický orchestr s dirigentem Johnem Maucerim. Projekt byl poprvé uveden 7. října 2013 v britské Royal Albert Hall a Praha je po Londýně, Los Angeles a Vancouveru čtvrtou světovou metropolí, kde se dílo představí.

V programu zazní hudební koláže z Burtonových filmů Batman, Karlík a továrna na čokoládu, Velká ryba, Střihoruký Edward, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Ospalá díra, Planeta opic, Beetlejuice nebo Frankenweenie: Domácí mazlíček. Součástí večera bude velkoplošná projekce režisérových skic a storyboardů.

Tim Burton Dannyho Elfmana angažoval ho pro filmovou hudbu ke svému prvnímu hranému celovečernímu filmu Pee-Weeho velké dobrodružství (1985). Od té doby jsou Elfmanovy skladby nedílnou součástí jeho filmů. Byl čtyřikrát oceněn na festivalu Benátkách, je držitelem ceny Emmy i Zlatého glóbu.

Danny Elfman se stal mimo jiné tvůrcem hudby k úvodní znělce kresleného seriálu Simpsonovi a zkomponoval hudbu k filmům Dobrý Will Hunting, Muži v černém nebo Spider-Man. Čtyřikrát byl nominován na Oscara a získal cenu Grammy.

Dirigent John Mauceri je žákem Leonarda Bernsteina, dirigoval v operních domech v Londýně, Washinghtonu i na newyorské Broadway. Byl oceněn Grammy, Tony a Emmy.

Vstupenky na koncert „Hudba Dannyho Elfmana z filmů Tima Burtona“ budou v prodeji od 21. ledna u Českého národního orchestru v cenách od 900Kč do 2.500Kč. Pořadatelem koncertu je Sound Trust s.r.o., producentem je Jan Hasenöhrl.

Kromě hudebního večera se v Praze představí Tim Burton také výstavou Tim Burton a jeho svět, která se bude věnovat jeho výtvarné tvorbě. Výstava proběhne od 28. března do 3. srpna 2014 v Domě U Kamenného zvonu.