Nejnovější články » Filmové novinky

Vzpomínka na londýnský byt, Král Šumavy či andělský průvod.Týdenní tipy od 5. do 11. prosince

5.12.2022,

První prosincový týden si můžete zpříjemnit akcemi jako je Vánoční tržíček a Den duševního zdraví pod záštitou Divadla Bez zábradlí. Zaposlouchejte se také do koncertů FILMharmonie a nevidomého tria Makabara. Filmové a seriálové nadšence potěší novinka na Voyo Král Šumavy či filmová premiéra Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo. V našem týdenním výběru nechybí ani tip na knihu a výstavu.

Vánoční tržíček a Den duševního zdraví v Divadle Bez zábradlí

Ve spolupráci s Nadačním fondem Slunce se 6. prosince uskuteční Vánoční tržíček v Pasáži Adria, kde si při poslechu koled budete moci pořídit dekorace, věnce a cukroví. Od 15.00 do 19.00 se budou na návštěvníky těšit herci Divadla Bez zábradlí, ale i přátelé Nadačního fondu Slunce.

Další akce této pražské divadelní scény se uskuteční v návaznosti na Mezinárodní Den duševního zdraví. Divadlo Bez zábradlí připravuje jednodenní festival ve spolupráci s organizací VIDA, který bude návštěvníkům volně přístupný, až na výjimku večerního představení. Bohatý program nabídne výstavu, možnost poradenství, prodejní stánky, workshop, besedu s odborníkem MUDr. Martinem Jarolímkem a divadelní představení Duj, pluj, hoř a syp, který uvede divadelní spolek Divadlo Psycheche. Festival se uskuteční třetí adventní neděli 11. prosince od 13.00 do 18.00 v prostorách Divadla Bez zábradlí.

Foto: Divadlo Bez zábradlí

FILMharmonie

FILMharmonie se již tradičně podílí na vlně adventu a sváteční atmosféry. Ve svém druhém koncertě v sezóně nabídne divákům melodie, které jsou neodmyslitelně spjaté s obdobím Vánoc. Ve středu 7. prosince od 19.30 vystoupí hudební těleso společně s pěveckým sborem ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Na 150 hudebníků naživo zahraje a zazpívá skladby z filmů Sám doma, Polární expres, Láska nebeská, Anděl Páně 2 nebo Ukradené Vánoce. Mezi autory tak nebudou chybět John Williams, Alan Silvestri či Craig Armstrong.

Mezi lesem a vodou

Pokračování pěší výpravy mladého Angličana, který se v roce 1933 vydal z Rotterdamu do Istanbulu. Kniha Mezi lesem a vodou navazuje na knihu Čas darů, kde autor líčí cestu od slovenských hranic přes Maďarsko, Sedmihradsko a Rumunsko na Balkán.

Patrick Leigh Fermor prošel Nizozemskem, Německem a dorazil do Vídně se zastávkou v Praze, dále se vydal po proudu Dunaje do Maďarska, Sedmihradska, Rumunska a na Balkán. Žil jako tulák, přespával v chudobincích, klášterech a stodolách. V druhém díle svého cestopisu, právem pokládaného za jeden ze skvostů novodobé anglické prózy, líčí dějiny a kulturu střední i východní Evropy a přináší fascinující portréty národů. Kniha vychází v nakladatelství Argo 7. prosince.

Interiérový dialog

Ve čtvrtek 8. prosince proběhne od 18.00 vernisáž výstavy Interiérový dialog: Vzpomínka na londýnský byt Deyana Sudjice podle návrhu architekta Jana Kaplického. Byt z roku 1983 patří mezi první realizace architekta Jana Kaplického a představuje unikátní interiérové dílo založené na obdivu k technologiím a myšlenkovém futurismu. Výstavu zahájí její kurátor Adam Štěch, který přiblíží tvorbu Jana Kaplického a zavzpomíná na svůj rozhovor s Deyanem Sudjicem, který je přední londýnský kritik designu a architektury a pozdější ředitel londýnského Design Musea. Výstavu bude možné navštívit do 20. února 2023.

Foto: Winterniztova vila

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo

Příběhy malého Mikuláše od svého prvního vydání v roce 1956 baví generace dětí a podle krátkých příběhů z pera spisovatele Reného Goscinny doplněných o ilustrace kreslíře Jeana-Jacquese Sempého vzniklo mnoho adaptací. Doposud však ty nejznámější z nich byly jen s živými herci. Až pro film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo dal Sempé svolení k užití svých kreseb.

Snímek režisérského dua Amandine Fredon a Benjamin Massoubra premiéroval na letos na jaře na Filmovém festivalu v Cannes a z prestižního festivalu animovaných filmů v Annecy si odvezl nejvyšší cenu. Zábavný snímek o přátelství a kreativitě kombinují úsměvné příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Goscinnyho a ilustrátora Sempého, kterým v českém znění propůjčili hlasy Ondřej BrzobohatýOndřej Brousek. Premiéra je očekávána 8. prosince.

Trio Makabara

Absolventky Konzervatoře Jana Deyla pro zrakově postižené alias trio Makabara zazpívají židovské a vánočně laděné písně v prostorách Novoměstské radnice. Nabízí se tak jedinečná příležitost zažít 8. prosince koncert v naprosté tmě v rámci Neviditelné výstavy.

Král Šumavy

Poválečný film Král Šumavy režiséra Karla Kachyni se 9. prosince promítne na Voyo zcela v jiném zpracování v podobě stejnojmenné třídílné minisérie Davida Ondříčka. Příběh je zasazen do roku 1948. Východní a západní bloky od sebe oddělují hluboké šumavské lesy.

Čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil v podání Oskara Hese slouží v kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové. Za sebou má zkušenost z německého pracovního lágru i působení mezi partyzány. Teď především touží po zábavě, dobrodružství, volnosti a politika je to úplně poslední, co ho zajímá. V roli jeho bratra a pomocníka se objeví Jan Nedbal. Hasilovu snoubenku Marii, matku jeho jediného syna, si zahraje Gabriela Heclová. Vlastičku, jednu z Hasilových milenek, hraje Kristýna Podzimková a Kláru, agentku americké tajné služby, hraje Judit Bárdos.

Andělské průvody Prahou

Anděl je poslem Vánoc, ale také symbolem naděje, bezpečí a ochrany. Výchozí bod andělských průvodů je každou adventní neděli na Mariánském náměstí. Podrobnosti a trasy naleznete na facebookové události Andělské průvody Prahou. Andělé se budou zjevovat na ikonických lokalitách centra města a také na Pražském Hradě a na Letné. Během třetího adventního víkendu budou okřídlení divadelní artisté z uskupení Long Vehicle Circus procházet centrem a dovedou vás i na zimní edici festivalu Za dveřmi, která se bude letos konat v prostorách pražského Klementina od 16.00 do 17.00.

Foto: Anna Šolcová