Nejnovější články » Výlety

Výlety do přírody: Za zříceninou hradu Zlenice, plovárnou Senohraby a řekou Sázavou

11.1.2021,

Dnes vás zveme na výlet ke zřícenině hradu Zlenice, který je ideální pro současné zimní dny, kdy se brzy stmívá. Užijete si procházku kolem řeky Sázavy, malebnou zříceninu i výhledy na okolní lesy.

Údolím Mnichovky

Výlet začněte v obci Senohraby – Hrušov, kde můžete i bez problémů zaparkovat. Z parkoviště se vydejte malebným údolím potoka Mnichovka, cesta je značena jako cyklotrasa a zároveň naučná stezka Vodnické vycházky. Kromě bublání potůčku a všudypřítomného klidu zde můžete obdivovat roztroušené skály, okolní kopce či obrovské památné smrky. 

Cesta vede údolím Mnichovky. Foto: Andrea Morkusová

Senohrabská plovárna

Po zhruba 1,8 kilometru cesty, kterou hravě zvládnete i s kočárkem, se před vámi vynoří známá senohrabská plovárna s říčními lázněmi a kempem. Najdete ji na soutoku Mnichovky a řeky Sázavy. Pokud je situace příznivá, funguje zde i v zimě občerstvení, v letní sezóně je v provozu přívoz do obce Zlenice na druhé straně řeky s vlakovým napojením.

Zlenice. Foto: Andrea Morkusová

Zřícenina hradu Zlenice

Hned nad plovárnou najdete hlavní cíl dnešního výletu – zříceninu hradu Zlenice, někdy též podle věže nazývanou Hláska. Ta byla postavena již ve 14. století a dodnes se z ní zachovalo torzo velké věže, brána a zbytky obvodových hradeb. Přístupnost je zajištěna novým dřevěným schodištěm. Vstup je celoročně volný. 

Hned pod hradem stojí i zbrusu nový dřevěný altán s posezením a informačními tabulemi o historii místa, který vznikl na podzim roku 2020. Altán nabízí krásný výhled na řeku Sázavu, v jeho blízkosti se nachází i otevřené ohniště.

Hrad se pyšní novým schodištěm. Foto: Andrea Morkusová

Podél Sázavy

Až se dost pokocháte, sejděte zpátky k plovárně a vydejte se po červené proti proudu řeky Sázavy. Výhledy na řeku a cesta lemovaná vzrostlými stromy vám učarují v každém ročním období. Po zhruba 1,3 kilometru dojdete k občerstvení u Bořka na rozcestí Poddubí. 

Pokračujte pěšinou podél Sázavy. Foto: Andrea Morkusová

Foto: Andrea Morkusová

Vzhůru do kopců

Z rozcestí se vydejte po modré turistické značce do kopce směrem na Hrušov, ze kterého jsme vycházeli. Za trochu námahy při stoupání budete odměněni krásnými výhledy do okolní krajiny plné lesů, i trošku divočejší přírodou s vysokými travinami a houštinami. Místem se v nedávné době přehnal silný vítr, cesta je ale bez problémů schůdná (na kočárky v tomto úseku ale určitě zapomeňte).

Po stoupání si užijete i výhled do krajiny. Foto: Andrea Morkusová

Hrušov

Pokračujeme stále po modré až na parkoviště v Hrušově. Poslední úsek cesty měří zhruba 1,4 kilometru, celkem jich i s odbočkou k hradu budete mít v nohách necelých 5. Na začátku Hrušova se nezapomeňte zastavit u nádherné vily Rita, připomínající architekturu Dušana Jurkoviče.

Vila Rita. Foto: Andrea Morkusová

Celou trasu výletu si můžete prohlédnout v interaktivní mapě zde:

Úvodní foto: zřícenina hradu Zlenice, Andrea Morkusová