Senohrabská plovárna, Senohraby

Senohrabská plovárna

Senohraby, Posázavská 225

Není tu akce, kterou Senohrabská plovárna pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • plovarna-senohraby.cz

Místo soutoku Sázavy s potokem Mnichovka sloužilo již od středověku k očistě a hospodářskému provozu obyvatel zdejších dvou hradů situovaných přímo nad plovárnou.

Na konci 19. století zde vznikly říční lázně s nezaměnitelným koloritem a půvabem. Lázně vzkvétaly především v období Rakouska-Uherska, meziválečné republiky či pochmurných dob normalizace a dnes se jim snaží navrátit zašlou slávu zdejší Spolek pro senohrabskou plovárnu a přívoz.

Areál je otevřen od dubna do října (8.00 až 22.00 hod), avšak provoz je podmíněn povětrnostními vlivy, teplotou vody a vzduchu. V letních měsících (červen až září) zajišťuje provoz vždy jedna lázeňská s převozníkem (od 10.00 do 20.00 hod).

Součástí lázní je koupací molo (ponton) na břehu Sázavy, sociální zařízení (záchody s venkovní i vnitřní sprchou), rozsáhlý areál pro volnočasové aktivity, zastřešené sezení u ohniště, převlékací kabiny, knihovnička, přilehlé pohostinské zařízení Baštírna, převoznický domek s přívozem na druhou stranu řeky Sázavy (Zlenice), hřiště, dětské hřiště (skluzavka, houpačka, pískoviště), ping-pongový stůl a půjčovna sportovního náčiní či předmětů určených k vodním radovánkám.

V letech 1964 - 1990 vznikl na Plovárně Senohraby světoznámý cyklus českého fotografa Františka Dostála "Letní lidé". Unikátním způsobem zachytil atmosféru různorodé společnosti lidí, kteří o víkendech odjížděli z ruchu velkoměsta do kouzelné přírody na řeku Sázavy, kde se společně bavili, relaxovali a užívali radosti ze života.

Vstup na plovárnu je volný.

Foto: archiv plovárny



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Senohrabská plovárna: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!