Nejnovější články » Hudební novinky

Norský saxofonista Jan Garbarek zahraje ve Foru Karlín. Přesunutý koncert se uskuteční zkraje října

8.9.2020,

Saxofonista Jan Garbarek měl vystoupit v pražském Foru Karlín už letos v březnu, naplánovaný koncert však přerušila konoravirová epidemie. Přesunuté vystoupení se odehraje první říjnový den a slavného norského jazzmana doplní skupina prvotřídních hudebníků.

Jan Garbarek patří k nejvýznamnějším osobnostem evropského jazzu a právem přitáhl pozornost ke skandinávské scéně. Pravidelně se také vrací do Prahy. Poprvé zde vystoupil před padesáti lety jako doprovodný hudebník zpěvačky Karin Krog. O mnoho let později hrál ve slavném projektu s Hilliard Ensemble, který originálně propojil saxofonové melodie se středověkou vokální hudbou. 

Naposledy mohlo pražské publikum Garbarka vidět v roce 2013, kdy zahrál na Hradě ve triu s kontrabasistou Miroslavem Vitoušem a bubeníkem Trilokem Gurtu. Nyní se sem tento tvůrce originálních jazzových melodií, který pro svou inspiraci neváhá sáhnout i do evropské klasické hudby či lidové skandinávské tvorby, vrací znovu. 

Na koncertě ve Foru Karlín, který měl proběhnout již v březnu, ale kvůli koronavirovým opatřením musel být přesunutý, zahraje společně s Jan Garbarek Group. Skupinu dlouholetých spoluhráčů tvoří německý klavírista, hráč na elektronické nástroje a skladatel Rainer Brüninghaus, indický perkusista a bubeník Trilok Gurtu a baskytarista Yuri Daniels

Forum Karlín bude kvůli hygienickým nařízením rozděleno na dva sektory, z nichž každý bude pro pět set návštěvníků. 

Foto: P&J Music