Nejnovější články » Divadelní recenze

Kultura na západě Čech se probouzí. Začíná Divadelní léto pod plzeňským nebem

8.7.2020,

Divadelní festival nabídne obnovenou premiéru Švandy dudáka s Ondřejem Rychlým v hlavní roli, novinku od studentů pražské DAMU i bohatý doprovodný program.

Probudí region a kulturu v něm. Divadelní léto pod plzeňským nebem překonalo koronavirové nesnáze a ve středu 8. července odstartuje svůj 13. ročník. Obvyklou kvótu diváků nenaplní a nenabídne ani očekávanou výpravnou inscenaci Shakespeare v Hollywoodu, ale i tak bude z čeho vybírat.

Program začne středečním doprovodným programem. Představí se účinkující v Improzápase následováni Open Air Slamem a architektonickou PekaKucha Night v následující dny. V polovině července se pak na scénu U Ježíška vrátí Švanda dudák režiséra Marka Němce. V moderním pojetí hry Josefa Kajetána Tyla uvidí diváci znovu Ondřeje Rychlého, Elišku Hanušovou, Martina Písaříka a další. Jako premiéru pak plzeňští chystají výjimečný projekt od studentů pražské DAMU.

"V letošním roce jsme poprvé otevřeli rezidenční pobyt pro mladé umělce, konkrétně pro poslední ročník studentů souboru Činohra 16-20 na pražské DAMU. Režisérka Aminata Keita a dramaturg Jaroslav Jurečka připravují pro náš festival autorskou inscenaci Poslední zrnko písku, která se pak bude hrát pod hlavičkou Divadelního léta i na dalších místech v republice," přiblížila projekt ředitelka festivalu Marcela Mašínová. Text inscenace vznikal jen několik dnů před premiérou a měl by odrážet aktuální dění a myšlenkové pochody. Obsah vzniká na základě debat tvůrců s umělci v rámci příprav.

 


 

S Marcelou Mašínovou jsme o aktuálním ročníku mluvili i v našem Proudcastu, který si můžete pustit výše.

Divadelní léto pod plzeňským nebem se řadí k největším open air divadelním festivalům v České republice. 13. ročník začne 8. července a potrvá do 27. července. Vstupenky jsou stále v prodeji. O lístky na Švandu dudáka si můžete zasoutěžit na našem facebooku.