Nejnovější články » Filmové novinky

Filmové a seriálové tipy, týden #21: Vysoká, veliká a emancipovaná

21.5.2020,

Jednadvacátý týden nám v kinech či na VOD servíruje silné ženské příběhy, komediální jednohubku a dramatickou dvojroli Marka Ruffala. Co si vyberete vy?

Vysoká dívka / Dylda

Ruský režisér a scenárista Kantěmir Balagov se ve svém novém počinu Vysoká dívka opíral o literární dokument Válka nemá ženskou tvář běloruské investigativní novinářky Světlany Alexijeviči, která v díle rozebrala postavení žen aktivních ve Velké vlastenecké válce. Jak ale píše naše Kristýna Čtvrtlíková, "drama z prostředí poválečného Leningradu odehrávající se v dusné a pochmurné atmosféře je příliš těžkopádné a na sledování docela obtížné." Podrobnosti najdete v celé recenzi.

Emma.

Režisérka Autumn de Wilde se pustila do skutečně ambiciózního debutu a na plátna přináší adaptaci oblíbené klasiky od Jane Austen. Emma s tečkou je dvorní "dohazovačka", která zároveň naplňuje vzor raného feminismu u dvora. Američanka Anya Taylor-Joy bude jako chytrá, bohatá a emancipovaná dívka pomáhat druhým najít lásku a vyhýbat se jakýmkoliv nástrahám v její cestě. Jak už to ale bývá, lásku nelze vnutit. Kromě Taylor-Joy láká na dobovou komedii také britská stálice, herec Bill Nighy. Recenzi máme zde.

Veliká / The Great

Už 23. května nabídne videotéka HBO GO zbývající pětici dílů série Veliká, která s notnou dávkou nadsázky přibližuje vzestup ruské carevny Kateřiny Veliké a její převzetí moci na dvoře tehdejšího panovníka a jejího manžela Petra III. V komediální taškařici, která je nápadnou mladší sestrou filmové Favoritky (za snímkem i seriálem stojí scenárista Tony McNamara), nás baví ústřední dvojice s tvářemi Elle Fanning a Nicholase Houlta, stejně jako eskapády, které se mohou dít snad jen v Rusku.

Bludné kruhy / I Know This Much Is True

V televizní sérii Bludné kruhy uvidíte Marka Ruffala (Avengers, Hon na lišku) ve dvojroli bratrů Dominicka a Thomase Birdseyových. Seriál přibližuje problematický vztah mezi oběma sourozenci, ve kterém se Dominick své schizofrenní dvojče snaží dostat z psychiatrického ústavu. V dramatu se kromě výjimečného "Hulka" Ruffala dočkáte i dalších známých tváří jako jsou Kathryn Hahn nebo Melissa Leo. HBO GO vydá tento týden už třetí díl seriálu a další budou pravidelně přibývat.

Dokud nás vražda nerozdělí / The Lovebirds

Kumail Nanjiani nás nadchnul ve skvělé komedii Pěkně blbě, ukázal se v novém Dolittleovi a zase nás odradil ve slabé Spolujízdě. Ještě než se objeví ve vysoce očekávané Marvelovce The Eternals po boku Salmy Hayek, Angeliny Jolie nebo Richarda Maddena, odskočil si ke komediálnímu zákusku Dokud nás vražda nerozdělí. Synopse snímku je jednoduchá a celkem obehraná: co dělat, když se stanete hlavními podezřelými z vraždy. Na oddechové odpoledne to ale díky sympaťákovi Nanjianimu bude zřejmě stravitelné.

Další novinky a recenze, včetně programů kin, najdete v naší filmové rubrice.