Nejnovější články » Filmové novinky

Ženská na vrcholu trapnosti a kýče aneb romantická komedie, u které netoužíte po lásce ani se nezasmějete (recenze)

9.11.2019,

Další ze slibovaných "vánočních" komedií nepřináší do kin sváteční odpočinek. Reprezentuje bohužel jen bezobsažné podívané, které se snaží omotat si divačky kolem prstu kouskem romantiky a sklenkou šampaňského.

V KINECH: Ženská na vrcholu

Při prvních záběrech Ženské na vrcholu máte trochu deja vu. Na plátně vidíte Annu Polívkovou, kterou někdo uvrtá do toho, aby jela na hory. Tentokrát sice bez kamarádek a s dítětem, ale i tak se člověk nemůže ubránit dojmu, že tuhle taškařici už někde viděl. Ženská na vrcholu se ostatně loňskému Špindlu nepodobá jen vzhledem, ale i kvalitou. Nebo spíš jejím nedostatkem.

Majitelka biokavárny Helena (Anna Polívková) přijede do Tater i se svým synem Kulíškem. Jako správná roztržitá žena, co si bez chlapa neumí poradit, si nechá odnést kufry místním záchranářem/farářem a zároveň zjistí, že hotel zabookovala na další rok.

A z nesnází ji nepomůže nikdo jiný, než další pohledný záchranář, který ji překvapově odveze k členovi horské služby Richardovi (Martin Dejdar). Zastánkyně zdravé stravy si tak dovolenou místo ve wellnesu užívá na horské chatě Samota na vrcholcích hor společně s nerudným majitelem a jeho svéráznou dcerou.

V nové "komedii" Lenky Kny jsou prostě genderové role jasně rozděleny. Ženské z města se zalíbí leda lišejník a navonění muži a správný chlap žijící na vrcholku Tater se zase meje jednou týdně a jí jedině maso z konzerv. A všechny scény míří pouze k tomu, aby tyto stereotypní role ukázaly. Režisérka ale zapomněla, že by scény měly tvořit dohromady i samonosný celek.

Pohádka pro dospělé bez kouzla

Od českých komedií už toho obecně diváci moc nečekají. Chtějí si u nich snad jen vyčistit hlavu, trochu se zasmát a možná i na chvilku zasnít. Ani to jim ale Ženská na vrcholu nepřinese. Nedokáže navodit ten správně klišovitý pocit, že zamilovat se člověk může každý den. A její humor se vtipností vyrovná hospodskému posezení po dvanáctém pivu, kdy největším důvodem pro smích je krknutí.

Romantiku se tak další z "vánočních" českých snímků snaží nahradit kýčovitým prostředím. Na to jim divák na moment opravdu skočí. Při pohledu na běloskvoucí sníh skutečně zapomene, jak absurdně jsou natočené záběry, při kterých Richard a jeho bratr sjíždějí svah, nebo jak nelogické je, aby přehnaně pečovatelská Helena najednou odjela na flám s pohledným mužem a Kulíška nechala svému osudu.

Téhle pohádce pro dospělé jednoduše nemůže uvěřit ani ta nejprostší duše a tak si radši potisící pusťme Bohouše. Hory jsou tam skoro stejně krásné a alespoň paní Metelkové můžeme s klidem věřit, že "pozdější sňatek není vyloučen."