Nejnovější články » Umění

Cestu ke svobodě v roce 1989 přibližuje Muzeum hlavního města Prahy

25.9.2019,

K akcím připomínajícím listopadové a prosincové události před třiceti lety se připojilo také Muzeum hlavního města Prahy. Ve středu 25. září otevřelo v hlavní budově dvě nové výstavy zachycující převratné okamžiky na fotografiích, plakátech, letácích a filmových záběrech.

Úvod výstavy krátce připomíná také další letošní významné výročí, a to rozsáhlých demonstrací proti nacistické okupaci během podzimu 1939. Tehdejší pohřeb medika Jana Opletala 15. listopadu a následné uzavření vysokých škol o dva dny později daly vzniknout Mezinárodnímu dnu studentstva.

Padesát let poté, 17. listopadu 1989, vyšli do ulic studenti pražských univerzit s cílem připomenout si represe z období protektorátu a demonstrovat za změnu režimu, který vnímali jako dále neudržitelný. Třicet let staré události si návštěvníci mohou připomenout pomocí plakátů a fotografií ze studentského průvodu z Albertova na Národní třídu, následujících demonstrací, studentské stávky nebo ustanovení Občanského fóra.

Výstava, která potrvá do 26. dubna příštího roku, představuje také historické detaily, například ukazuje zvětšené dobové plány Prahy s vyznačením klíčových míst sametové revoluce. Její nedílnou součástí jsou také ukázky z tehdejších domácích i zahraničních médií. Do expozice přispěli mimo jiné pamětníci fotografiemi z osobních sbírek.

Příslušníci Lidových milicí odvádějí zadrženého demonstranta, 15. ledna 1989. Foto: archiv Muzea hl. m. Prahy

Prohlédnout si můžete rovněž sítotiskovou přenosnou soupravu Greif, jež se používala k tisku letáků. „Lehce přenosný sítotiskový rámeček s válečkem se tehdy používal kromě tištění letáků i k publikaci těžko dostupných textů, například úplného znění Charty 77 a petice Několik vět nebo třeba prohlášení kardinála Tomáška k věřícím,“ vysvětlil dárce předmětů Petr Krajči.

Díky jednoduché obsluze měl stroj větší výkon než xerox, nemohl se totiž zaseknout. Letáky bylo poté potřeba dosoušet na šnůrách, které byly natažené v místnostech dočasně obsazené restaurace Svazu architektů v Letenské ulici na Malé Straně,“ doplnil Krajči.

Muzeum zahájilo i venkovní panelovou výstavu, která je zaměřená na události celého roku 1989 od Palachova týdne až po zvolení Václava Havla československým prezidentem. K vidění bude do 29. prosince. Tipy na další výroční výstavy z celé republiky najdete zde.

Úvodní foto: archiv Muzea hl. m. Prahy